Плевнелиев поиска магистрала и ЖП линия до Албания

OFFNews 06 октомври 2015 в 13:48 1784 4

Плевнелиев поиска магистрала и ЖП линия до Албания

Между България и Албания трябва да има не само въздушна връзка, но също така магистрала и железопътна линия. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след срещата си с албанския си колега Буяр Нишани, предаде БГНЕС.

„Разстоянието между двете страни е само 300 км и изграждането на модерна транспортна инфраструктура ще насърчи бизнес контактите”, посочи държавният глава.

Според него освен транспортните връзки, страните от Балканите се нуждаят и от енергийна свързаност. Плевнелиев се обяви за създаването на енергийна борса в Югоизточна Европа и също така изрази желание България да се включи в изграждащия се енергиен пръстен, включващ Албания, Черна гора, Косово и Сърбия.

Той припомни, че страната ни е традиционен износител на ток за региона и притежава два пъти повече енергийни мощности, отколкото са й необходими.

Плевнелиев изрази готовността на България и родния строителен бизнес да участват в различни проекти в Албания, които се финансират както с европейски пари, така и от Тирана. Той посочи, че нашите строители могат да предложат конкурентни цени за изгражданите обекти.

По време на срещата е засегната и темата за присъединяването на Албания към ЕС. Буяр Нишани благодари за помощта, която София оказва на неговата страни и добави, че ние можем да помогнем на Албания в усвояването на парите от еврофондовете.

Тирана също така е подкрепила българското предложение за ненарушимост на границите в региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови