Плевнелиев в Киев: За нас Крим е Украйна, а Украйна е Европа

OFFNews 07 юли 2015 в 20:11 7712 33

България не признава и няма да признае никога анексирането на Крим. За нас Крим е Украйна, а Украйна е Европа.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на официалното си посещение в Киев.

По думите на Плевнелиев разрешаването на кризата в Украйна е свързано с изпълнението на минските договорености, каквато е и целта на санкциите срещу Русия.

Президентът за пореден път подчерта, че България подкрепя наложените санкции срещу Русия.

България ще работи за силна, единна позиция на ЕС в подкрепа и за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, категоричен е Плевнелиев.

Никой няма право, още повече в Европа, да мести граници със сила и да окупира чужди територии. Бъдещето на Европа е в премахването на границите, а не в местенето на граници, подчерта президентът.

Плевнелиев каза още веднъж, че България подкрепя Украйна в пътя им към членство в ЕС.

Модернизацията и демократичният европейски път на развитие на Украйна е без алтернатива и България ще я подкрепя по този път, заяви Плевнелиев.

По време на посещението в Украйна беше подписан протокол за сътрудничество и обмен между министерствата на образованието и науката на България и Украйна за периода до 2019 г. Документът предвижда обмен на специализанти, студенти и докторанти за пълен срок на обучение, размяна на лектори по български и украински език, подпомагане на образователната дейност на българската общност в Украйна.

Украинският президент Петро Порошенко пък посочи, че за него е било много важно да изучи българския опит с реформите.

Бях много впечатлен, когато научих, че през 1997 година България е била в трудна ситуация и твърдите реформи са дали на страната възможност да стане член на Европейския съюз. Уверен съм, че опитът, който ще ни предадат нашите български приятели, е изключително необходим на нашата страна, каза той.

Това е първото посещение на български президент в Украйна през последните 12 години, подчерта Порошенко, като допълни, че само за последната година с Плевнелиев са се срещали десет пъти, което по думите му идва да покаже интензивността на сътрудничеството между двете страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!