Плевнелиев: До 2020 г. повишаваме парите за отбрана

OFFNews 31 август 2014 в 13:25 4458 8

Снимка Булфото/Евгени Димитров

На предстоящата среща на върха на НАТО, която ще се проведе в началото на септември в Уелс България ще поеме ангажимент през 2015 г. да повиши процента на финансиране на армията от 1.33% на 1.5% от БВП. След това плавно, спрямо възможностите, до 2020 г. да достигне до 2% от БВП. Очаква се и другите държави-членки на НАТО да поемат такъв ангажимент. 

Това стана ясно от думите на президента Росен Плевнелиев пред журналисти в Брюксел. Прогнозните разчети за разходите за отбрана бяха записани в документа „Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана” на Министерството на отбраната, който предстои да претърпи втора редакция. "Визията" на военния министър Велизар Шаламанов беше критикувана от служебния премиер Георги Близнашки, но приветствана от държавния глава. 

В нея е записано, че политиката на Русия е пряка заплаха за страната ни. В същото време страната ни се нуждае и от ракети с по-голям обсег на действие. "Засилването на способностите на Русия за конвенционални военни действия провокира националните ни способности за отбрана", е записано в текста на стратегията.

"Трябва да си даваме сметка, че не е коректно да режем военния бюджет и да очакваме някой друг да дойде да ни пази, когато стане трудно или критично. България също трябва да допринесе за стабилност и за сигурност чрез своите умения и възможности и да инвестира в тях", коментира в Брюксел президентът Росен Плевнелиев.

По време на извънредното заседание на Европейския съвет за първи път вчера европейските лидери са провели дебат относно терористичната организация "Ислямска държава“, съобщи президентът. "Ще посочим тази организация като основен източник на нестабилност и сериозна заплаха за мира в региона и в Европа", обобщи темата Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови