Плевнелиев: Готви се нов Берлински конгрес за Украйна

OFFNews 16 април 2014 в 14:52 3712 7

Росен Плевнелиев

Снимка БГНЕС

„Нима днес не се готви нов Берлински конгрес за Украйна“. С тези думи президентът Росен Плевнелиев коментира пред студенти и преподаватели в СУ политическата криза в Киев.

Според държавния глава Русия не спазва международното право, с което връща целия свят в „мащабите на политическото мислене от 19 век“.

Президентът е категоричен, че развръзката в Украйна трябва да се реши от самите украинци.

„Кой ще реши съдбата на Украйна – народът чрез демократични избори за президент и референдум или велики ядрени сили, които ще си играят на влияние и периферии. Всички ние вярвахме, че държавните граници не могат да се променят толкова лесно в 21 век. Много е страшно, когато една велика сила не спазва международното право“, коментира Росен Плевнелиев.

По-рано днес в парламента държавният глава разкритикува начина, по който „великите сили“ се опитват да се месят в съдбата на Киев.

„Държавите от ЕС трябва решително и категорично да посочат, че няма да се връщаме обратно към политики от 19 век, когато големи държави и велики сили си позволяваха да разделят, да обявяват някого за периферия. Това се предлага днес от Кремъл – големите да седнат и да се разберат как да бъде произведена една Украйна, която е периферия, която да бъде разделена, която да бъде окупирана“, каза в кулоарите на парламента президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови