„Плащаме по 5500 лева средно за всеки, пострадал при катастрофа“

OFFNews 07 октомври 2015 в 17:45 3579 3

Снимка БГНЕС

5500 лева е средният разход за всеки пострадал при катастрофа, като това са разходите само на болниците в системата на Министерството на здравеопазването. Това показва справка на министерството за периода между 1 януари и 31 септември, заяви здравният министър Петър Москов по време на заседанието на Министерския съвет.

Той уточни, че в справката, поискана от премиера Бойко Борисов, не са включени редица големи болници, където също има огромни разходи, които са в системата на Министерство на отбраната, на Министерство на вътрешните работи и на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

„От 3752 жертви на пътно-транспортни произшествия, които са се нуждаели от хоспитализация, тоест – от постъпване и лечение в болница, не само от преглед, 1200 са трайно инвалидизирани само за тези 9 месеца. Тук не включвам и разходите, които са в системата на Министерство на труда и социалната политика, заради инвалидизация“, допълва Москов, става ясно от стенограмата от заседанието.

Тук отново подчертавам, че това са само преките разходи за медикаменти и консумативи за тези заболели, а трудът на хората, всички режийни по поддръжка, това не е включено. Тоест – сметката, без да спекулирам, може да набъбне двойно и тройно. Но само този разход за 9 месеца – това е бюджетът на една произволно избрана голяма областна болница за цялата година. Това си е война и всякакви остри мерки за прекратяването на тази война са крайно нужни и крайно наложителни, казва Москов, като подчертава, че по-пълна справка ще има още през следващите дни.

„Аз не знам в Афганистан дали са толкова убитите, Ненчев може да ни каже, и инвалидизираните. Но не е малко и това“, е коментарът на премиера Борисов за изнесените данни.

И затова днес очаквам министърът на вътрешните работи и правосъдният министър да финализирате промените, които сме обещали на хората. И те трябва да се сведат в едно нещо – незабавно наказание! За алкохол, за превишена скорост, за наркотици включително, за каране без шофьорска книжка – незабавни наказания! Незабавното наказание е прибиране на табелите, една година тази кола да бъде извън движение. Няма друго.

Юристите да изпипат текстовете. Това трябва да бъде решението на уравнението – незабавното съдопроизводство. Има дежурни съдии, има дежурни прокурори, има дежурни патрули. Държавата разполага с всичките възможности. Това да се приложи и така да промените закона, че…, казва Борисов.

Ето какво казва той още по въпроса: 

300 хиляди без книжки да констатирате няма никаква превенция. Аз искам да хващате по един на нощ и на другия ден да се озовават без кола за една година. Ефектът ще е сто пъти по-голям, отколкото да констатираме 3 хиляди души, каращи без книжка. Хващайте във всеки град по един пиян, по един без книжка, по един с над 60 километра…Безкомпромисно! Днес това да е факт и да го знам.

Защото и на Стара Загора – пак не навреме обяснявате! За колегите да кажа – ситуацията е такава: автомобил с много превишена скорост се удря и помита всичките табели, които показват, че магистралата се стеснява заради ремонт. Идва патрулът, който започва да се занимава с катастрофиралата кола, която е предизвикала всичко това – обърнала се е с двама души на таван, те тръгват да проверяват. Докато са ангажирани с пострадалите в колата, няколко други автомобила (понеже няма вече знаци по пътя, те са пометени) влизат в насрещното. Човек от следваща кола, която идва, взима жилетка, застава и почва да отклонява движението – да не се ударят в тези, които са по таван. Но това е едно! А „застанал патрул и пратил колите да се избият в другата част на магистралата” – е друго. Да, грешка е, че в Стара Загора дежурната не са пратили допълнителни автомобили – всички отговорни да се накажат. Но излезте и човешки го обяснете – това се е случило, кола по таван с възможност да се запали всеки момент, вътре двама души, патрулът тръгва да им помага – така се е случило. Да, има пропуски, които днес сме ги отстранили. Излезте и го обяснете на хората! Защото нормалният човек гледа и вика: какво става, как може да излезе полицай и да ги вкара в насрещното движение! Ама че той е летял с превишена скорост и то много, за да помете всички знаци, това не се упоменава. Че има кола, обърната с двама пътника по таван – не се упоменава.

Направете го и реагирайте на момента! Обществото е чувствително, променете закона и си встъпете в задълженията.

Не спорете кое е гонка, кое не е. В момента, в който ги задържат патрулите – има дежурен прокурор, има дежурен съдия. За превишена скорост има санкции в Закона за движение по пътищата, за хулиганството – също им. Ако искате да има превенция, то може да се направи. Не спорете за това, а го направете.

Другото е разковничето – веднага съдопроизводство, незабавно и сваляне на колата от движение. Така ще ги заболи и ще разберат, че това не е правилно. Иначе не може да им надделеете. Само ще констатирате все по-ужасни и по-ужасни работи.

Искат да им се направят писти, да карат бързо, Но те, пистите, нали струват пари?! И всеки, който иска нещо да му се случи, ние сме длъжни да отидем, защото така му се правело.

Както казват, че ходят да карат в Гърция, ходят да карат еди къде си, примерно, на две-три места в България, да им дадем възможност да ги ползват.

По този повод министърът на отбраната Николай Ненчев подчертава, че има няколко летища с отпаднала необходимост, които могат да се предоставят за такива цели - в Добрич, около Тенево, около Ямбол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!