Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Петър Славов: Харчим огромни пари за поддържане на МиГ-ове от времето на СССР

OFFNews 03 май 2015 в 17:52 5296 8

В момента, поради липса на избор, се харчат огромни пари за поддържане на МиГ-ове от времето на Съветския съюз. Това заяви пред БНР депутатът от Реформаторския блок Петър Славов.

Дългът от 16 млрд. лв. не е разчитан да финансира отбранителните способности на армията. По-добре е за армията да бъде учреден фонд по модел, подобен на този на „Сребърния фонд“, и ролята му да е за подкрепа на пенсионната система, в който да постъпват средства от продажбите на остаряло въоръжение, подчерта той.

Отбранителната политика на България в рамките на НАТО трябва да бъде на правителството, а не на КСНС, коментира депутатът от БСП Валери Жаблянов.

Ясно е, че включително с тези самолети, с които разполагат българските ВВС в момента е абсолютно несериозно да се говори за ефективна противовъздушна отбрана на страната и защита на въздушното ѝ пространство. Така или иначе, този въпрос не може да бъде разгледан извън парламента. А това, че президентът, някъде в Уелс, е обещал, че ще похарчи едни пари в следващите години, за да постигне не знам си какво, е несериозна работа, каза той.

Тежестта на България по отношение на военното присъствие в НАТО не е съпоставима с тежестта на Франция и на Италия и затова няма смисъл страната да прави опити да се превръща в някакъв жандарм на Балканите и плацдарм за външни агресии, допълни Жаблянов.

Така или иначе управляващото мнозинство задължи България с огромни пари за години напред, нека да влязат в производствения сектор. Дали ще купят 20 стари F-16 или друго старо въоръжение, това няма да повиши отбранителния капацитет на страната, категоричен е депутатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!