Петко Сертов - между ДС, "Химимпорт" и западните служби

Юлиан Христов 08 декември 2014 в 20:40 19613 4

ДАНС
Старата сграда на ДАНС на столичната ул. "Черковна".

Фигурата на Петко Сертов във високите етажи на властта дълго време остава неглижирана. Макар че той изплува на публичната сцена след създаването на ДАНС през 2008 година, неговото име не се свързваше с влияние, а по-скоро с ролята на изпълнител. 

Професионалната биография на Сертов обаче е впечатляваща като разузнавач от кариерата, която датира от 1984 година. 

Агентурното му минало беше обявено с решение на Комисията по досиетата от юни 2010 година.

През януари 1984 година Петко Сертов е назначен за разузнавач във Второ главно управление (ВГУ) на Държавна сигруност. В края на 1988 година е преназначен за старши разузнавач, а един месец след свалянето на режима на Тодор Живков, през декември 1989 година, е преназначен за инспектор.

От май 1993 година е бил началник на направление "Наркотици" в ЦСБОП.

Във ВГУ Сертов е работил в Трети отдел, който се занимавал с разработката на български граждани, заподозрени в шпионска дейност и за връзки с чужденци.

Второ главно е отговаряло изцяло за контраразузнаването и противодействието на противниковите разузнавателни служби по различни направления - по линия на дипломатическия корпус на западните страни, туристите и чуждите търговци или чрез внедряване на агенти в предприятията и търговските дружества. 

Преди да бъде вербуван и след като завършва Висшия институт по икономика "Карл Маркс" (сега УНСС, бел. ред.), Сертов е започнал работа именно в държавно предприятие - "Химимпорт", една от най-печелившите държавни фирми в химическата промишленост, която е приватизирана през 1994 година.

За държавните предприятия, особено тези, които са търгували със Запада, днес се знае, че са били "клонове" на ДС. Доказателство за това е и решение на Комисията по досиетата от 2013 година, което извади наяве осем сътрудници на ДС в Управителния съвет на дружеството. 

Петко Сертов, заедно със Сергей Станишев, е един от идеолозите за създаването на ДАНС. Службата беше създадена след появата на две лобита в БСП. Неофициално се твърди, че ДАНС е имала за цел да откъсне контраразузнаването (НСС), финансовото и военното разузнаване от влиянието на тогавашния вътрешен министър Румен Петков. Сертов беше назначен начело на службата от тогавашния премиер Сергей Станишев, чийто съветник беше преди това. 

В резултат моделът на разделение на лобита до голяма степен се възпроизвежда и в ДАНС, с което Сертов не успява да се справи до края на краткия си мандат като председател на агенцията. 

След оставката му през 2009 година той беше за кратко консул в Солун. От 2011 г. до март 2013 е зам.-директор на БОРКОР, като след това излиза в пенсия. 

Сертов минава обучение в една от най-сериозните полицейски школи във Франция - Френскатата академия за висши ръководни кадри на правоохранителните органи в Лион, която завършва през 1992 година. 

Според сайта "Биволъ" Сертов минава сериозно обучение, наравно с влиятелни хора във Франция, с които той поддържа приятелски връзки. От публикувана стенограма от разговор между него и Младен Червеняков става ясно, че Сертов се ползва с добро име във Франция и има контакти с влиятелни политици, като Ален Бауер, съветник на Никола Саркози и Антонио Лопес, главен секретар на Европейската народна партия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови