Пеевски в интервю за ПИК: Цветанов оказваше натиск на Цацаров и искашe чадър в медиите ми за престъпни босове

ОFFNews 10 февруари 2014 в 14:03 16944 45

Делян Пеевски

Депутатът от ДПС делян Пеевски даде ексклузивно интервю за агенция "Пик", провокиран от коментар на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов пред bTV.

Публикуваме интервюто без редакционна намеса. То бе пуснато на сайта на "Пик" малко след 13 ч днес. Негов автор е главният редактор на медията Ивайло Крачунов.

- Г-н Пеевски, Цветанов твърди, че вие командвате прокуратурата и припомня срещата с главния прокурор Сотир Цацаров, на която сте присъствали и вие? Как ще коментирате?
- Лъжите на Цветан Цветанов вече минаха всички граници. Време е на това да се сложи точка и затова най-после ще разкажа за тази прословута среща в неговия кабинет от началото на миналата година. Още повече, че лъжите на Цветанов вече нямат отношение само към мен, а и засягат сериозни институции. Затова съм длъжен да реагирам.
Наистина аз бях там, в кабинета на господин Цветанов във вътрешното министерство, по негова покана. В този кабинет съм бил многократно през годините. И както си разговаряхме, звънна секретарката му, за да съобщи, че е дошъл главният прокурор. Аз предложих да тръгна, но г-н Цветанов настоя да остана. После съм щял да тръгна.
Главният прокурор влезе в кабинета и г-н Цветанов ребром започна разговора с него в мое присъствие, без никакви притеснения.
- Добре, за какво толкова беше този разговор?
- Цветанов разискваше две теми. Първо - поиска ултимативно от главния прокурор да назначи протежето му Ася Петрова за заместник главен прокурор. И по-скоро, поиска от г-н Цацаров гаранции, че изборът на Петрова пред ВСС ще мине. Каза, че тя му била много близка и много държал да заеме поста. Цацаров трябвало да осигури подкрепата във ВСС...
И втората тема - Цветанов поиска в никакъв случай да не бъде избиран Борислав Сарафов за заместник главен прокурор. Каза, че с него се познавали отдавна, но не го харесвал. Имал лични причини да не го харесва.
- Как реагира главният прокурор, това е безпрецедентен натиск!
- Видях, че на главния прокурор никак не му стана приятно. Но Цветанов продължи с нова молба: искаше Цацаров да прикриел разследване, дошло от Македония, срещу съдийката Румяна Ченалова...
- Това е съдийката по делото "Октопод", нали?
- Да, именно. Цветанов каза, че много държал на тази съдийка, тя непременно трябвало да остане съдийка по Октопода. Останах с усещане, че Цветанов е в някаква договорка с тази съдийка. На това главният прокурор отсече, че няма как да приеме. Отсече го остро и Цветанов видимо се изнерви. В този момент им казах "довиждане", защото срещата ставаше откровено непрятна.
- Казахте, че сте се виждали често с Цветанов през времето? По какъв повод, искал ли е нещо от вас?
- Г-н Цветанов често молеше за срещи с мен в неговия кабинет, а и извън него. Срещали сме се по време на неговия мандат на всякакви места. Молбата му - ще го кажа в прав текст, бе да осъществявам чадър в моите медии над няколко престъпни босове, с които той и Станимир Флоров били близки.
- За кои босове стана дума?
- Ами например за Киро Японеца и за Йоско от Сливен, който оказвал голяма подкрепа на ГЕРБ в изборните кампании. Но това са само част от имената, за които ме е молил.
- И какво, вие съгласихте ли се, осъществихте ли такъв медиен чадър?
- Да, сега със съжаление ще призная, че съм оказвал такова съдействие.
- Преди дни от легия "Антимафия" обявиха, че Цветанов е имал план за вашето подслушване и дори за ликвидацията ви. Имате ли такива данни?
- Убеден съм, че ме е подслушвал, а на няколко пъти съм засичал нерегламентирано проследяване. Вижте, длъжен съм да споделя тези факти, за да е ясно на обществото какъв е този човек - Цветан Цветнов, какви замисли е имал и как и за какви цели е използвал поста си на вътрешен министър. Ползвал е властта си, за да осъществява натиск от името на държавата върху определени хора. Включително и върху мен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!