Партията на протеста стартира кампания "Стани кмет"

Ивайло Анев 28 май 2015 в 13:12 3619 2

Снимка Facebook, "ДЕОС"

Партията, родена от протестите срещу правителството на Пламен Орешарски - ДЕОС, ще вземе участие в местните избори тази есен.

Движението за европейско обединение и солидарност обяви на пресконференция днес, че стартира кампания "Стани кмет", която представлява първата изцяло онлайн кампания за номиниране на кандидати за кметове и общински съветници.

Сред първите самономинирали се за кмет на София са познатите от протеста лица Виктор Лилов, Жюстин Томс и Емил Георгиев.

"Столична община е огромен икономически субект и трябва да бъде управляван по адекватен начин", заяви днес Георгиев.

Той беше категоричен, че всеки гражданин, който може да бъде избиран, може да се кандидатира, след като предложи програма за онова, което ще направи, ако стане кмет. "Кандидатите ще трябва да споделят програмата си с възможно най-много граждани, след което ще се проведе гласуване. Лицето, събрало най-много гласове при обявяване края на кампанията, ще бъде предложено за включване в кандидатските листи на ДЕОС за предстоящите избори", обясни още той.

Според Виктор Лилов, който е бивш член на гражданския съвет на Реформаторския блок, една от основните цели на кандидатите на движението ще е прозрачна община - генериране на бази данни с публичен ресурс. "Например - пълен достъп до отчетите на всички общински фирми", обясни той.

По думите му приоритет ще бъде и електронно управление на София, "а не висене по опашки".

Учредителите на движението разказаха и историята му.

Те са се запознали на летните протести през миналата година, в които били сред най-дейните участници. Тъй като искането на оставката на кабинета „Орешарски“ било недостатъчно като крайна цел, особено след намаляването на интереса на голяма част от останалите протестиращи, съмишлениците с общи интереси решили да продължат започнатото по друг начин.

Първоначално идеите им се движели от създаване на група за натиск от рода на „Протестна мрежа“. Тогава обаче осъзнали, че това е всъщност участие в политиката, но половинчато, затова решили да се включат пълноценно, чрез създаването на партия.

Крайната цел на формацията е участие във властта, за да прокара политиките, които членовете й споделят.

Организацията, която няма председател, а се ръководи от членовете на Управителния си съвет, е за „минимум държава“. Членовете й смятат, че държавата не трябва да участва в създаването на стойност, а да бъде само регулатор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!