Парламентът узакони охраната на лица извън властта

Служителите на НСО се сдобиха с полицейски правомощия

Юлиан Христов, Симона Костадинова 29 юли 2015 в 17:49 13763 25

Окончателно: Парламентът узакони охраната на лица извън властта

Снимка БГНЕС, архив

Очаквано парламентът прие възможността лица извън властта да ползват охрана от Националната служба за охрана (НСО). Промените в закона за НСО първоначално бяха приети на тайно заседание на спецкомисията за контрол на службите в парламента. 

Текстът в закона гласи, че освен президентът, премиерът и председателят на Народното събрание, право на охрана ще имат "и други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подровило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката.”

В първоначалния вариант на закона нямаше подобен текст. Той обаче беше вмъкнат от ГЕРБ и БДЦ между първо и второ четене, като предвиждаше право на охрана да имат лица, свързани с финансовата и икономическата сигурност на страната. Това на практика узаконяваше охраната на частни лица - крупни бизнесмени и банкери например.

Веднага текстът беше редактиран по предложение на Димитър Лазаров от ГЕРБ, като сега дори се разширява още повече кръгът на охраняваните лица.

Възможност за охрана на други лица, извън кръга на първите държавници, съществува и сега. По тези текстове охрана има например почетният лидер на ДПС Ахмед Доган, който официално е извън активната политика и не заема държавнически пост.

По време на дебатите в пленарна зала ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок (РБ) застана твърдо против тази възможност "други лица" да се ползват от услугите на НСО. Той поиска в текста да бъде записано изрично, че въпросните хора нямат средства и възможности сами да си осигурят охрана. Депутатът обясни, че в противен случай "това е поредното разхищение".

Друг депутат от РБ - Петър Славов, пък заяви, че е редно публично да се обявяват мотивите и основанията за охраната на тези "други лица".

Валентин Касабов от ПФ се съгласи с предложенията на реформаторите и заяви, че този текст е в полза на "главния хидролог на държавата" и ако идеите на Славов и Атанасов не бъдат приети, то "България ще се превърне в сарайска държава".

Двете предложения обаче бяха отхвърлени от народните представители и така по закон НСО ще може да пази лица извън властта, без дори да се оповестява публично каква е причината за това.

Законът за НСО предвижда също така службата да остане военизирана. Парламентът отхвърли предложението на левицата службата да бъде цивилна и да не е на подчинение на президента, който е и върховен главнокомандващ.

Мотивите на депутатите от БСП са свързани с това, че няма логика всички останали служби да са на подчинение на правителството, а само НСО да е под шапката на президента. След като предложението им беше отхвърлено, депутатите от БСП напуснаха залата и изтеглиха всичките си предложения в законопроекта. Те заявиха, че оставят по този начин закона изцяло на отговорността на управляващата коалиция. 

Със закона на практика се създава паралелна военна структура, която е извън рамките на Въоръжените сили. Служителите в нея ще носят военни звания и ще имат право да използват оръжие, включително и такова, което е на въоръжение в армията. 

Новост в закона е възможността служителите на НСО да задържат подозрителни лица, които представляват опасност за охраняваното лице. По този начин се узаконяват и полицейските правомощия на служителите, които ще могат да използват помощни средства и сила "само, когато това е абсолютно необходимо" освен при нападение на охраняваното лице, но и при неизпълнение на разпореждане.

Атанас Атанасов подчерта, че текстовете, които позволяват на НСО да могат да задържат лица, противоречат на Конституцията.

Димитър Лазаров пък заяви, че ставало дума само за временно задържане, докато човекът се предаде на органите на МВР.

"На служителите на НСО им се вменяват твърде много правомощия. Те и сега често превишават правомощията си, но с тези текстове не само им позволяваме прекалено много, но и направо им развързваме ръцете", заяви Касабов.

Той заяви, че служители на НСО преди време пребили журналисти от телевизия "Скат", докато се опитвали да снимат Ахмед Доган и подчерта, че това не трябва да се случва.

Друг депутат от ПФ - Димитър Байрактаров пък заяви, че на НСО се вменяват и непривични полицейски функции. Той обърна внимание, че НСО ще могат да съхраняват лични данни и подчерта, че това е много опасно, защото след години човек може да се окаже обвинен за нещо, което не е извършил.

Той предложи в закона изрично да се запише, че въпросните лични ще се унищожават. Депутатите почти единодушно приеха това предложение.

Интересен е и арсеналът от помощни средства, с които може да разполагат служителите на НСО. Това са въжета, белезници, електрошокови и други палки и приспособления; димки; химически вещества, утвърдени от министъра на здравеопазването; халосни патрони, патрони с гумени или пластмасови накрайници или шокови куршуми; устройства за принудително спиране на превозни средства; устройства за отваряне на помещения, устройства за светлинно и звуково въздействие; бронирани машини.

"Националната служба за охрана за охрана ли е или е ДАНС? Какви са тези помощни средства. Те служат не за предпазване, а за нападение срещу друго лице", подчерта независимият депутат Велизар Енчев.

Нещо повече, НСО ще може да прилага сила и помощни средства спрямо бременни жени и малолетни лица при безредици и "непосредствена опасност за живота на охранявано лице, когато са изчерпани всички други средства". В другите случаи обаче охранителите няма да имат право да прилагат сила.

Касабов заяви, че това е несериозно. Той обясни, че има случаи, в които няма как да се разбере дали една жена е бременна. Иронично депутатът поиска да се добавят "китайски средства за мъчение и всички атрибути на великата инквизиция". Това предложение не беше гласувано от депутатите.

Атанасов заяви, че е редно да отпадне изречението, което позволява все пак да се използва сила срещу бременни жени. Депутатите обаче отхвърлиха искането му. "Ако има масови безредици какво ще направят от НСО на една видимо бременна жена?", подчерта той.

Показателно е скоростното приемане на този закон от целия пакет за службите - по-малко от 4 месеца от внасянето му в парламента. В програмата на Народното събрание преди ваканцията му беше предвидено гласуването само на закона за НСО и този за системата за национална сигурност, който е рамков. Двата закона ще влязат веднага след обнародването им в Държавен вестник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!