Парламентът предприе стъпки за възраждането на "Кремиковци"

OFFNews 05 март 2014 в 12:07 12546 42

Кремиковци

Снимка БГНЕС

Парламентът предприе стъпки за възраждането на мастодонта "Кремиковци". Повече от два часа депутатите обсъждаха напълно сериозно предложението на "Атака" за възстановяване дейността и производството на Завода за непрекъснато леене на стомана в "Кремиковци" и накрая възложиха на Икономическата комисия в НС да се произнесе по въпроса.

Последното решение бе взето с 97 гласа "за", 38 "против" и 15 "въздържал се".

Държавата трябва спешно да вземе мерки, за да се възстанови работата на леярната, заяви Николай Александров от "Атака", който представи пред НС идеята на партията си.

"Българска стомана се е леела не само в Европа, но и Япония и ред други държави. Приватизацията, осъществена от правителството на Иван Костов, практически елиминира завода", каза Александров и подчерта, че години наред предприятието е осигурявало работни места и е допринасяло за Брутния вътрешен продукт.

От "Коалиция за България" се съгласиха с тезата за славното минало на "Кремиковци", но изразиха скептицизъм по предложението на "Атака". Червеният депутат Красимир Янков от "Коалиция за България" заяви, че темата е част от икономическата политика на кабинета и не е задължение на Народното събрание да вменява подобни задачи на правителството.

Румен Гечев (КБ) и колегата му от ДПС Алиосман Имамов изтъкнаха, че леярната, за която говорят "Атака", вече е частна собственост.

"Не може да задължаваме правителството да възстанови производството на частна собственост. Не може да задължаваме изпълнителната власт да прави инвестиции при положение, че не се знае каква ще бъде инвестиционната възвращаемост", посочи Гечев. Той предложи парламентът да задължи кабинета да изготви икономическа оценка на "Кремиковци".

От ГЕРБ пък изтъкнаха, че предложението на "Атака" не е икономически оправдано. Според Стефани Михайлова леярната не е в състояние да заработи сама, защото е зависима от други съоръжения в "Кремиковци". Тя допълни още, че за да се възстанови работата в завода, е необходима екологична оценка. Господин Господинов от ГЕРБ коментира, че мнозинството се е подвело по темата, защото дебатът около "Кремиковци" е безсмислен.

Корекцията, която върна "Кремиковци" на дневен ред

По време на почивката, от "Атака" внесоха корекции, с което смекчиха предложението си. Новият вариант на проекторешението гласи: "Възлага на правителството да предприеме спешни мерки и да се осъществят необходимите действия за възстановяване на възможните производствени процеси на "Кремиковци".

"За да не се изнасилват нещата, да не става тук принудата на гласуването - в почивката подготвихме редакция. Това е жест към другите ПГ - да помислим общо как може да се възстанови поне част от дейността ", каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Депутатите решиха, че ще гласуват предложението на "Атака", след като то бъде разгледано в икономическата комисия към парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!