Парламентът отряза БСП за отмяна на санкциите срещу Русия

Сидеров към Миков: Ще ви удрям със справка по главата

Ивайло Анев 07 октомври 2015 в 11:53 5913 12

Снимка БГНЕС

С 52 гласа "за", 47 "против" и 31 "въздържал се" парламентът отхвърли инициативата на БСП България да се обяви за отмяна на санкциите на Европейския съюз срещу Русия.

От столетницата се възползваха от „деня на опозицията" и вкараха като първа точка в работната програма на депутатите предложение за изготвяне на решение на Народното събрание за преразглеждане на политиката на санкциите срещу Русия.

По време на дебатите лидерът на националистите Волен Сидеров припомни, че е поискал отмяна на санкциите срещу Русия още по време на правителството на Пламен Орешарски, но тогава то не е било разгледано в парламента. Той заяви, че БСП едва сега "са се събудили".

"Тогава Орешарски обяви, че няма да оттегли санкциите. Аз не съм го подкрепял. Много внимавайте какво казвате, вижте в деловодството, аз гласувах против правителството на Пламен Орешарски. Вижте в деловодството. Направете справка. Ще ви я донеса тази справка и ще ви удрям по главата с нея всеки път, когато говорите лъжи по мой адрес", каза Сидеров.

В реплика Миков заяви, че днес темата не е кой е по-голям русофил. Обвини Сидеров, че парадира дори с вчерашното си предложение страната ни да се включи в коалицията на руския президент Владимир Путин срещу "Ислямска държава".

"Темата днес е какво ще е българското решение на българския парламент, аз не чух Сидеров да говори за България", каза той.

Сидеров пък зави, че поведението на Миков е "ревниво".

Независимият депутат Велизар Енчев обяви, че този дебат между Миков и Сидеров не работи в полза на опозицията в парламента.

„За съжаление дебатът не обсъжда най-важния въпрос. Какво се е случило, че да се наложи на Европа да въведе санкции срещу Русия. Бяха прекроени границите на Украйна. Имаше военни действия“, заяви депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров.

Той попита опозицията защо не предложи Русия да се изтегли от Крим и да спази международните договори, които наруши.

„Ако ние се откажем от санкциите, ще сме троянски кон в ЕС“, категоричен беше реформаторът.

„Може би вие ще откажете, ако утре Македония иска да се присъедини към България“, отговори му представителят на левицата Васил Антонов.

От „Атака“ предложиха санкциите да бъдат отменени веднага, а не както от БСП предлагат – поетапно, но идеята беше отхвърлена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!