Парламентът върна правото на президента да назначава шеф на ДАНС

Депутатите отвориха врата за отстраняването на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров

Ивайло Анев 18 декември 2014 в 15:43 3312 0

Народното събрание върна правото на президента да назначава председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и главен секретар на МВР. Това стана чрез промени в Закона за МВР с основен вносител Цветан Цветанов и съвносители депутати от РБ, приети днес на първо четене в пленарна зала. Предстои обсъждане в комисиите и окончателното второ гласуване в зала.

Правото на държавния глава да назначава с указ председателя на ДАНС и главния секретар на МВР му бе отнето от 42-то НС, когато управляващите БСП и ДПС решиха, че решението ще взема Народното събрание по предложение на правителството. Именно това доведе до назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС, което постави началото на края на кабинета "Орешарски".

Промените ще дадат възможност за смяна на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, който не отговаря на изискването в закона за 10 г. професионален стаж, половината от който да е бил на ръководна длъжност.

Законът предвижда още ГДБОП да се извади от ДАНС и да се върне в МВР.

Отпадат и текстовете, които позволяват назначаването на извънщатни сътрудници. Досега беше отворена възможността за временна заетост на лица извън системата на МВР, които да се грижат за сигурността в отдалечените населени места.

Промените в закона предизвикаха сериозни спорове в пленарната зала. Опозицията в лицето на БСП и депутата социалист Атанас Мерджанов обвини управляващите, че целта на закона е смяната на Лазаров. Промените връщали "модела "Цветанов" в МВР, а коалиционните партньори били "съучастници". Вие, от БСП, когато се говори за ДАНС, трябва да мълчите, отговори председателят на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов.

От ДПС също не харесаха промените и заявиха, че правомощията на президента му се връщали, за да може да кадрува в полицията.

Социалистът Димитър Дъбов пък се възмути, че парламентът гледа точно закона за МВР, който не бил най-важният проблем в държавата. "Законът за МВР ли е най-важният проблем, това ли е препъни-камъкът", попита той и заяви, че промените се налагали "на инат" и управляващите действали реваншистки. Той прогнозира чистка в сектора и фаворизиране на МВР и ГДБОП.

„Контраразузнаването и разузнаването не трябва да бъдат зависими от полицията”, подчерта Дъбов и обясни, че промените в ДАНС се правят в преходно заключителните разпоредби, а не в специалния закон.

Бившият вицепремиер и вътрешен министър в първия кабинет "Борисов" Цветан Цветанов защити промените с думите, че от 1991 г. всички структури, които са се занимавали с тежка организирана престъпност са били в МВР. 

Вътрешният министър Веселин Вучков пък гарантира, че няма да има скандални персонални назначения, най-малко, защото законът нямало да го позволява.

„Няма да има сътресения, това също го гарантирам. Сътресения се случиха миналата година – шест месеца ДАНС и ГДБОП не проработиха. Тази реформа ще премине без сътресение. Тя не е конфликт на персони с оглед на конкретни личности. Става дума и за балансиращата роля на президента, която имаше в продължение на 25 г. и е неясно защо бе отнета”, допълни още Вучков.

Преди дни от ДАНС възразиха срещу предлаганите промени и предупредиха, че може да има влияния на определени кръгове.

"Решението да бъде преместен ГДБОП в ДАНС или сега както се предлага да бъде изваден, това са политически решения", коментира днес в парламента председателят на ДАНС Владимир Писанчев.

По думите му нито една партия не е поискала анализ на това какво сме направили за 2014 г. На въпрос дали премиерът е поискал, Писанчев отговори, че му докладва персонално. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови