"Паниката с радиацията е заради страхове отпреди над 20 години"

Симона Костадинова 03 юли 2015 в 13:55 2049 4

Снимка БГНЕС

Министър Ивелина Василева

"Това може би е притеснение, което почива на страховете на хората, заради случилото се преди повече от 20 години".

Така министърът на околната среда и водите Ивелина Василева коментира в Народното събрание притесненията на хората по повод появилата се информация, че към България пътува радиационен облак след вчерашния голям пожар край АЕЦ "Ленин" в Чернобил.

Василева визира факта, че през 1986 година след аварията в Чернобил радиоактивен облак мина над част от Европа, а българското правителство скри информацията от хората. Така хората не взеха мерки, за да се предпазят от здравословни проблеми.

Екологичният министър подчерта, че това няма как да се повтори. Василева бе категорична, че няма причина за притеснение, защото няма промяна в радиационния фон на територията на страната. Тя обаче обеща, че ако има някаква промяна, хората ще бъдат уведомени.

"Те имат достъп до информацията чрез интерент. Могат да видят каква е радиационната обстановка в страната", подчерта тя.

По думите на Василева от Агенцията за ядрено регулиране са изискали официална информация от Украинска страна за избухналия пожар и радиоктивните нива в страната. "Получили са уверение, че няма повод за притеснение", обясни министърът.

Тя каза още, че последната информация, която има, е отпреди да дойде в Народното събрание за днешния парламентарен контрол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови