ПФ се застъпи за премахването на паметника пред НДК

Те настояват там да се възстанови мемориалът на 1-ви и 6-ти пехотни полкове

Нели Чолашка 29 януари 2015 в 11:21 4875 3

"Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО” изказва пълната си подкрепа към решението на Столичния общински съвет (СОС) и Столична община за възстановяването на мемориала на 1-ви и 6-ти пехотни полкове пред НДК.

С такава позиция излезе парламентарната група на Патриотичния фронт.

Оттам напомниха, че има взето решение от СОС за преместване на паметника „1300 години България” и реаранжиране на пространството, включително възстановяване на войнишкия мемориал.

Решението за премахването на разпадащия се паметник пред НДК беше взето на 18 декември миналата година след серия от анкети сред гражданите, конкурси и дебати. То естествено предизвика ответна реакция на авторите и поддържащи ги творци, които се обявиха за съхраняване на монумента.

Патриотите излизат с тази позиция именно по повод организираната в последните седмици кампания рушащият се паметник да бъде запазен в този си вид.

"Аргументите на защитниците на статуквото са основани на „естетични” и „професионални” съображения, или поне така се представят. Не могат, обаче, да бъдат изказани никакви аргументи срещу възстановяването на войнишкия паметник.
Припомняме за пореден път позицията, изказвана от нас в Столичния общински съвет, че паметникът в сегашния му вид олицетворява точно българската държава – рушаща се, и в никакъв случай не бива да бъде възстановяван. Паметникът се превърна в символ на липсата на държавност и разруха", пише още в позицията на ПФ.

От партията напомниха, че българите дължат почит на загиналите за свободата и обединението на България български войници и офицери от 1-ви и 6-ти пехотни полкове от Първа софийска шопска дивизия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews