Официално без кворум при парламентарен контрол

ПФ поиска химна да звучи преди всяко заседание, но предложението не мина.

Нели Чолашка 20 ноември 2014 в 18:51 4281 2

Пленарна зала по време на кворум.

По предложение на Десислава Атанасова от ГЕРБ в правилника на парламента беше записано, че парламентарен контрол може да се провежда и без наличие на кворум в пленарната зала.

И в момента по време на контрол в залата присъстват често 5-6 депутати, но това носи риск от прекратяване на кнотрола, ако някой поиска поименна проверка.

"Няма по-дразнеща гледка от празната пленарна зала в петък. Това е резултат от общото неглижиране на задълженията на депутатите, но трябва ли това да бъде поощрявано", направи забележка социалистката Мая Манолова.

Красимир Велчев я попита къде в момента са депутатите на БСП (имаше 5-6 в залата), а тя отговори, че никога не е отсъствала в миналия парламент без уважителна причина и освен това сега им прави кворума, защото "четворната коалиция" няма в момента в залата 121 депутати.

"Аз не съм като вас и няма да саботирам работата на Народното събрание. Явно важните закони ще се приемат по тъмно, когато ГЕРБ са на власт", коментира още Манолова.

Снежана Дукова от ГЕРБ призова Манолова да спре с "дитирамбите", които никога не били по същество.

"Ако ставате по 3 пъти на всеки член, ще работим до късно, затова работим до късно", атакува тя Манолова, която и в заседанията на временната комисия за изработване на правилника даде всичко от себе си да забави приемането на документа.

Може да работим до късно и навън да е тъмно, но не работим на тъмно и със задкулисие, обяви Десислава Атанасова.

Димитър Лазаров от ГЕРБ за пореден път обясни, че в миналия парламент, след гласуването Пламен Орешарски да е премиер, кворумът е паднал под 121 души и правителството на Орешарски е избрано без кворум. То затова толкова време изкара, допълни той.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт пък направи предложение всяко пленарно заседание да започва с химна на България. "В този храм на държавността трябва да звучи националния химн", уточни Симеонов.

При първо гласуване беше отхвърлено това предложение, но Валентин Касабов от ПФ поиска прегласуване.

Химнът е само 50 секунди, какво са 50 секунди пред времето, което тук губим в словоблудстване. Химнът е настояще, минало и бъдеще. Отхвърляме символите на българщината, какъв знак даваме на нашите избиратели, на децата", апелира Касабов.

Предложението обаче беше отхвърлено и при прегласуването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!