От ДЕОС обясниха защо трябва да има електронно гласуване

OFFNews 27 август 2015 в 16:52 3801 7

Партията, родена от протестите срещу правителството на Пламен Орешарски - ДЕОС, обясниха защо електронното гласуване трябва да се въведе у нас.

В девет точки от "розовата" партия са изложили своите доводи, сред които са липсата на опашки, удобство и бързина.

Публикуваме съобщението на ДЕОС без редакторска намеса:

Пред очите си имаме примера на Естония, където тя практически е реализирана. Гражданите на малката балтийска страна отдавна се наслаждават на удобствата на електронното управление, което включва и възможността за електронен вот. Вярваме, че нашето общество заслужава не по-малко от това, поради което от самото начало подкрепяме електронизацията на управлението и най-вече на гражданското участие в него. Последното е възможно със средствата на електронното гласуване, поради което ще го подкрепим с позицията си „за“ в информационно-разяснителната кампания преди референдума.

Доводите ни за това са следните:

1. Защото е бързо

Няма висене по опашки или търсене в списъци. Работи с натискането на няколко бутона.

2. Защото е удобно

А удобството, както е известно, ще мотивира повече хора да гласуват. В най-голяма степен това ще важи за онези, които не поддържат актуална адресна регистрация и не гласуват, защото не искат само за това да пътуват до родните си места.

3. Защото дава повече възможности

И по този начин ще помогне както на онези български граждани в чужбина, които живеят далеч от българските дипломатически представителства или поради други организационни причини не успяват да гласуват, така и на тези у нас, които предпочитат да ходят за гъби в деня на вота.

4. Защото допринася за разбирането на ролята на информационните технологии в нашия живот

Все повече хора ще обърнат по-голямо внимание на най-важното работно средство в следващите години и десетилетия: на компютъра с достъп до интернет. Това ще върви ръка за ръка с разбирането за повече информационна сигурност и редовна поддръжка, което от своя страна ще ограничава разпространението на вируси, червеи, спам и всякакви други компютърни зловредности.

5. Защото е по-сигурно

Всъщност и в момента гласуването е един вид електронно, тъй като резултатите от протоколите на секционните избирателни комисии (СИК) се въвеждат в компютрите на районните избирателни комисии (РИК). От последните няколко избора знаем, че протоколите и бюлетините от СИК се разнасят с чували до РИК, а понякога се губят или – противно на всички правила – биват изхвърляни до кофите за боклук. С истинско електронно гласуване ще си спестим това разнасяне и всички свързани с него проблеми на сигурността.

6. Защото е по-евтино

В медиите можем да прочетем, че предстоящите избори щели да струват 51 милиона лева. Пари, които ние данъкоплатците ще платим. Разбира се, че на демокрацията не бива да се поставя ценови етикет, но електронното гласуване определено ще намали броя и състава на избирателните комисии, а с това дори в средносрочен план значително ще намали разходите за провеждане на избори или референдуми.

8. Защото е по-демократично

Веднъж с установени и отработени процеси, електронното гласуване носи всички предпоставки за още по-дейното и по-често участие на гражданите в управлението. Това е особено важно за вземане на решения на местно равнище, като, например, градоустройственото развитие на София.

9. Защото ще създаде добавена стойност в България

Разработването на софтуер е един от най-добре работещите икономически сектори у нас, а създаването на платформа за електронно гласуване и нейната техническа поддръжка ще бъде в полза на родните фирми. Разбира се, важно условие тук е системата да бъде с отворен код и под свободен лиценз, така че да гарантира както прозрачност и сигурност при отстраняването на грешки, така и бърза и лесна заменяемост на доставчика, в случай че не се справя добре с поставената му задача.

½ Всичко по-нагоре е само началото

И ние сме готови да го поставим, за да може системата да заживее пълноценно и да бъде приета от нейните основни ползватели – гражданите. Предстои много работа, при която се нуждаем от твоята помощ. Бъди деен, включи се и ни помогни стъпка по стъпка да превърнем България в едно по-добро място за нас, нашите родители и нашите деца!

Междувременно стана ясно, че от партията събират подписи за регистрация в ЦИК за местните избори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови