Отварят първо ценовите оферти на обществените поръчки

OFFNews 23 март 2015 в 21:35 4292 0

Томислав Дончев

При провеждането на обществени поръчки първо ще се отварят ценовите оферти, след това ще се обявява коя цена от коя фирма е предложена, а накрая ще се пристъпва към техническата документация.

Такава промяна в регламента на обществените поръчки подготвя правителството в рамките на нов закон за обществените поръчки, обяви вицепремиерът Томислав Дончев на кръгла маса, организирана от Камарата на строителите в България.

Основната идея на промяната е да се съкратят сроковете. Когато се види кой е кандидатът, предложил най-изгодна цена, веднага може да бъде обявен за печеливш, след като се направи проверка дали отговаря на всички изисквания, посочи Дончев.

В момента офертите се разглеждат за около месец и едва след това комисията по конкурса обявява победителя, обясни Дончев.

В проекта за закона е предвидено и кандидатите да могат да използват единна декларация, която ще се внася заедно с офертата вместо голямото количество документи за годността на фирмата, които се внасят сега.

В новия регламент е предвидена и пълна електронизация, тъй като България трябва да изпълни ангажимента си за въвеждане на електронни търгове, както е записано в европейските директиви.

Дончев обясни, че срокът за въвеждането е една година, но със започналото обществено обсъждане е възможно да започне да се прилага и няколко месеца преди крайния срок. 

Сред другите идеи е обжалването да става само пред Комисията за защита на конкуренцията.

Ще бъде засилен и контролът от страна на Агенцията за обществени поръчки.

Според екоминистъра Ивелина Василева с новите промени ще се върви към типови договори, което, от своя страна, ще намали обжалванията и съответно забавянията на поръчките.

Тя посочи, че типовата документация е гаранция за ясни правила и допълни, че новите документи ще бъдат разработени с помощта на Камарата на строителите.

Ще бъдат направени и насоки за определяне на критериите на техническите предложения, което ще доведе до избягване на пропуски и грешки, подчерта екоминистърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови