Орешарски даде показания по аферата "Батко и Братко"

OFFNews 26 март 2015 в 11:53 4290 3

Орешарски даде показания по аферата

Бившият премиер Пламен Орешарски даде свидетелски показания в съда по аферата "Батко и Братко", съобщава БГНЕС.

Станалият печално известен с аферата „Батко и Братко“ бивш шеф на Пътния фонд Веселин Георгиев е подсъдим за източването на 120 млн. лв. чрез дружествата "Биндер" АД, "Инмат" ООД и гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти", като по този начин облагодетелствал братята си Бойко и Емил, които са в управата на дружествата.

Скандалът от 2008 г. доведе до спиране на пари от Брюксел - 115,4 млн. евро по програма ИСПА и 50 млн. евро по програма ФАР. Повече от три години, след като веднъж бе тръгнало в съда, делото срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев-Батко започна наново в Софийския градски съд (СГС).

На излизане от съдебната зала Орешарски отказа да отговори на въпроси на репортери. 

Той беше разпитан в качеството му на финансов министър в правителството на тройната коалиция. Пред съда той обясни, че финансирането на ЕК към Пътния фонд е спряло заради "медиен шум". Орешарски каза, че плащанията са възстановени, след като е изпратена подробна информация до Брюксел за подобряване на контрола на пътната инфраструктура. Извършен е одит от международна фирма по препоръка на ЕК.

Министерството на финансите тогава редовно е превеждало средствата на Пътния фонд и според бившия премиер не са били констатирани щети за държавата. По отношение на възлагането на обществените поръчки Орешарски каза, че всички процедури са минавали през областните структури, а Веселин Георгиев е одобрявал на централно ниво.

Делото се гледа от съдия Петя Крънчева - зам.-председател на СГС и ръководител на Наказателното отделение в съда. След отстраняването на Владимира Янева и подаването на оставка от Богдана Желявзка, от старото ръководство на съда остава само съдия Крънчева.

Тя на практика е третият съдия, който гледа делото. Първоначално то се разглеждаше от съдия Георги Колев, който обаче оглави Върховния административен съд малко преди делото да приключи. Вторият съдия Весела Дончева върна делото на прокуратурата заради нарушения и по-късно то беше разпределено на Петя Крънчева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews