Орешарски: Много хора видяха, че свършихме доста работа

OFFNews 25 май 2015 в 20:12 2492 10

"Аз съм удовлетворен в някаква степен от това, че доста хора са забелязали, че в предишния мандат се свърши доста работа".

Това заяви бившият министър-председател Пламен Орешарски в ефира на БНТ.

"Рейтингите са капризно нещо - днес са едни, утре са други", заяви Орешарски по повод последното проучване на "Галъп", според което повече от половината бълари не вярват на правителството на Борисов.

Орешарски изрази и мнението си, че днес системите в страната "не работят по-добре".

Той заяви, че според него промените в Конституцията са само, за да се смени съставът на ВСС и са самоцелни.

Трябва да се наблегне върху прилагането на законите. Страната ни има проблем с това, а не със самите закони. Без върховенството на закона няма да напреднем много, категоричен бе Орешарски.

Той изрази мнението си, че един от силните фактори, заради които страната ни е сред най-бедните в Европа, е именно това, че у нас "няма върховенство на закона".

Орешарски коментира и темата за КТБ, като отхвърли обвиненията, че той и тогавашният финансов министър Петър Чобанов носят вина за случилото се с банката.

"КТБ е банка, която до 2009 г. се развиваше като малка. Когато аз поех властта, тя беше четвърта по големина в страната ни и имаше активи от около 6 млрд. лева. Корените за случилото се трябва да се търсят в един период на прекалено бързо разрастване на тази банка", коментира Орешарски.

Той изрази надеждата си, че поне част от активите на фалиралата банка ще бъдат намерени.

"Аз ще припомня, че в края на нашия мандат БНБ изработи план, който щеше да минимализира загубите от КТБ", заяви Орешарски и подчерта, че тогава е имало план за оздравяване на "здравата част на банката", който обаче не бил приет на консултациите при президента.

Орешарски заяви още, че иска да се разсекрети стенограмата от тези консултации, на които е обсъждан проблемът с КТБ.

"Когато изтече периодът и тази информация бъде разсекретена, то това ще бъде интересно четиво", заяви Орешарски, като намекна, че щяло да има изненади.

Заяви, че имал самочувствието, че правителството му направило много по проекта "Южен поток" и за седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

„Ускорихме работата по "Южен поток", но за съжаление попаднахме в доста сложна външна обстановка”, каза той.

Орешарски добави, че не е прекратил проекта за тръбопровода, той спрял само новите договаряния по проекта: "Проектът вървеше трудно, но вървеше", заяви бившият премиер.

Той заяви, че водил предварителни разговори с директора на "Уестингхаус" и се очаквало договорът да е "много изгоден за България". Щял да бъде "най-евтиният американски реактор".

Орешарски каза още, че по време на управлението си играел ролята на арбитър между ДПС и БСП, като подчерта, че противоречията между двете партии започнали преди евроизборите. Той каза още, че нито една от партиите не го е обвинявала за провала на правителството му.

Бившият премиер сподели и един анекдот, който бил чул скоро: "Моделът КОЙ беше сменен с модела СВОЙ".

"По-важното е не КОЙ, а как се управлява държавата. В последните 10 години това е най-големият дефицит. Не се обсъждат политики, а кадри", смята той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!