Окончателно отпаднаха задължителните графици за отпуск

Ивайло Анев 01 юли 2015 в 11:41 10128 2

Депутатите приеха на второ четене поправките в Кодекса на труда. 

Според приетите промени задължителното изготвяне на графици за отпуски отпада. 96 народни представители подкрепиха предложението на БСП, 16 бяха "против".

Графиците бяха въведени по време на първия мандат на ГЕРБ заради натрупания голям брой дни неизползвани отпуски в администрацията, които трябваше да бъдат заплатени от държавата при съкращения. В мотивите на депутатите от БСП за отмяната на графиците е записано, че трябва да отпаднат като неработещ текст, и в крайна сметка предложението беше прието единодушно.

Според приетите промени на столетницата се предвижда и отпадане на изискването работодателят да разработва и утвърждава правила за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятието. Увеличава се от три на седем дни срокът за изпращане на уведомление до НАП за всеки сключен трудов договор. С така приетите текстове се възстановява правото на работодателя да прекратява с предизвестие трудовия договор с лицата, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. 

Депутатите приеха и да се създаде нова алинея в Кодекса, според която времето на неплатен служебен или творчески отпуск да се зачита за трудов стаж, тъй като този въпрос не е законово уреден.

По предложение на МС народните избраници одобриха и еднодневните трудови договори за земеделските работници.

„За” гласуваха 118 депутати, 15 бяха против, а четирима се въздържаха. С така приетите промени трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа може да се сключва между работник и регистриран земеделски стопанин за работа за един ден, като това време не се признава за трудов стаж, а осигурителен.

По време на дебатите лидерът на БСП Михаил Миков заяви, че не може да има трудов договор за един ден.

„Няма никакъв смисъл от този текст. Какво означава трудов договор за един ден – има ли право на отпуска работника, има ли в Кодекса на труда права? Това е правен абсурд и смятам, че няма никакъв смисъл да се сключват трудови договори за един ден”, обясни той.

Депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров поясни, че с въвеждането на трудов договор за един ден се обезсмисля понятието трудов договор.

Срещу въвеждането на еднодневни договори се обявиха и синдикатите от КТ "Подкрепа." Те изпратиха официална позиция до министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин, в което заявиха, че въвеждането на този вид договори създава неясноти и измества ролята на извършване на сезонна селскостопанска работа.

Калфин обаче убеди синдикатите, че предложението е разумно. Той го защити и днес в пленарна зала. 

По думите му и работниците, и работодателите имат интерес от тази промяна, защото сключвайки този договор, работещите са застраховани.

„Държавата има интерес, защото по тези договорите се плащат осигуровки. Брои му се за пенсия и този ден, в който работи, му се брои за пенсия, осигурен е за трудова злополука, осигурен е и здравно, ако нещо се случи по време на работа, което досега го няма”, подчерта вицепремиерът.

Във връзка с аргументите на БСП, че няма да бъде начислявана отпуска на работещите на еднодневни договори, Калфин запита как ще се случи това, ако един човек работи един ден и кой ще му я отпусне. „Това е абсурдно. Няма как да стане”, заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!