Окончателно: Ще се пенсионираме на 65 години от 2037 г.

Симона Костадинова 28 юли 2015 в 20:29 5719 10

В най-масовата трета категория труд възрастта за пенсиониране ще се увеличи на 65 години до 2037 г. и за мъжете, и за жените.

Това решиха народните представители на днешното си извънредно заседание, в рамките на което разгледаха на второ четене промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО). За предложението гласуваха 97 депутати, 20 бяха против, а 10 се въздържаха.

Червената депутатка Корнелия Нинова обяви, че това мнозинство в парламента няма да остане завинаги такова и се закани, че следващият парламент ще измени тази част от закона, която увеличава възрастта и я изравнява за двата пола.

В отговор на това вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин заяви, че Партията на европейските социалисти (ПЕС), чийто лидер е Сергей Станишев, застава зад изравняването на възрастта, а женската им структура дори представяла стратегии как жените над 55 години да се върнат на пазара на труда. Нинова го репликира и заяви, че лъже и не е там, за да прави забележки.

Повишаването на възрастта ще се случи на два етапа, които ще са различни за двата пола. За жените възрастта ще се удължава с по 2 месеца всяка година до 2029 г., а след това - с три месеца до достигане на 65 г. За мъжете пък възрастта ще се увеличава с 2 месеца до 2017 г., а след нея с по един до достигане на възрастта за пенсиониране.

След 2037 г. възрастта за пенсиониране по закон ще бъде обвързана с нарастването на средната продължителност на живота.

Стажът за пенсия в трета категория ще се увеличава с по два месеца годишно до 2027 г., когато ще достигне 40 г. за мъжете и 37 г. за жените.

С приетите текстове депутатите дават възможност на хората, които са достигнали необходимия стаж, но не и възраст за пенсиониране, да могат да получат пенсия в намален размер пожизнено, ако имат такова желание. Това ще може да се случи, ако не им достига една година до възрастта за пенсиониране.

Възрастта за пенсиониране ще расте и за първа категория труд и ще стане 55 г. За втора категория труд пък тя ще стане 60 г.

В сектор "Сигурност" ще има минимална възраст за пенсиониране и тя ще бъде 52 г. и 10 месеца. Възрастта за излизане в пенсия за учителките пък ще се изравни с тази за мъжете в професията до достигане на 62 г.

Балерините, балетистите и танцьорите ще придобиват право на пенсия при 25 години осигурителен стаж и навършване на 45 г.

Миньорите пък ще могат да се пенсионират на 45 години при съкращения или ликвидация.

За осигурителен стаж при пенсиониране ще се зачита и времето, през което човек е полагал грижи за хора с трайно намалена работоспособност и степен на увреждане от 90%, които постоянно се нуждаят от помощ. Стажът ще се зачита, при условие че за време човекът, който е полагал грижи, не е бил осигурен и не е получавал пенсия.

Предвижда се още увеличаване на вноските за пенсия с по 1% през 2017 г. и 2018 г., като от тези пари 0,56% ще са за сметка на осигурителя и 0,44% - на осигуреното лице.

Хората ще имат право на избор къде да отиват вноските за втора пенсия. Това ще може да се случва многократно, през период от една година, но окончателният избор трябва да се направи не по-късно от 5 години преди навършване на условията за пенсиониране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!