Овчаров: Властта си трие ръцете и краката с ЕРП-тата

ОFFNews 27 януари 2015 в 20:53 4136 3

Румен Овчаров.

Снимка Булфото

Румен Овчаров.

Проблеми с ЕРП-тата ще има, докато не бъде създаден политически независим държавен орган, който да контролира електроразпределителните дружества, и докато не бъде решен проблемът с трупането на дефицит, каза пред bTV бившият енергиен министър Румен Овчаров.

Очевидно на държавата ѝ е удобно да има постоянен виновник, в който да си трие ръцете и краката - така той коментира новината за проверките, които управляващите назначиха на електроразпределителните дружества заради последните сметки за ток.

Овчаров твърди, че не е работа на НС да изслушва ЕРП-тата, а цялата ситуация може да се обясни като „Страх лозе пази” - заради „кошмара” от февруарските протести.

„Този кошмар ще продължи да бъде кошмар, докато политиците не спрат да действат като еднодневки”, категоричен бе Овчаров.

По думите му големите проблеми в системата са трупането на дефицити и липсата на независим контролиращ орган.

Румен Овчаров критикува и начина, по който ще се избират членовете на ДКЕВР - само от НС. По думите му е имало предложение двама от членовете да се издигат от работодателските организации, двама – от профсъюзите, двама от потребителските организации, а за останалите да са нужни две трети от гласовете на народните представители.

"Истинските причини за спирането на Южен поток са геополитически, България не защити националния си интерес. Посещенията на държавните секретари на САЩ се случват в ключови моменти", заяви Овчаров.

Той добави, че когато Хилъри Клинтън е посетила страната ни, е спрян проектът "Белене" и сме започнали строежа на VII блок на АЕЦ „Козлодуй” с реактор от САЩ, а малко преди Джон Кери да дойде "Южен поток" също е спрян.

"Не може 4 години да обещаваш на руския президент, че другите проекти може да бъдат спрени, но „Южен поток” ще бъде реализиран, да станеш премиер и да кажеш, че той не съответства на европейското законодателство", твърди бившият енергиен министър.

Според него газопроводът не е бил в разрез с европейските закони, а вина за пропадането на проекта носят кабинетите „Орешарски” и „Борисов 2”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews