Обрат: ПФ подкрепяли безрезервно кабинета

Симеонов още се надява, че Орхан Исмаилов ще бъде свален от поста зам.-министър на отбраната

OFFNews 26 ноември 2014 в 09:30 5294 19

Красимир Каракачанов и Валери Симеонов

Ние продължаваме да подкрепяме правителството. Ултиматум не е имало. Поискахме разговор с премиера и го получихме, каза пред Нова телевизия съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

Той коментира назначението на зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов, срещу което се обяви Фронтът. Според Каракачанов въпросът е принципен. „Некомпетентни коментатори казаха, че Патриотичния фронт е реагирал срещу Исмаилов само заради името му. Това изобщо не отговаря на истината”, допълни той, като посочи, че ПФ са подкрепили Вежди Рашидов и дори са го защитили когато е имало нападки към него.

Каракачанов заяви, че е неприемливо представители на партията, към която е близък Исмаилов, да заемат ръководни постове. Съпредседателят на ПФ цитира думите на Корман Исмаилов, че се “гордее с подкрепата на турското правителство”. Към същата партия принадлежи и Орхан Исмаилов, против когото ПФ имат принципни съображения. „Ние се притесняваме, че в тази ситуация има партия, която е близка до политиката на неоосманизъм на Ердоган. Ако господин Исмаилов излезе и заяви, че се разграничи от тази политика, разговорът ще бъде съвсем различен”, коментира Каракачанов.

По-рано днес пред БНР Валери Симеонов обясни, че очаква премиерът Бойко Борисов да смени позицията си за това, че няма да смени Орхан Исмаилов, тъй като вече са минали 24 часа - достатъчно време за Борисов да промени мнението си.

Ще положим усилия да убедим военния министър за голямата грешка, която се прави с назначаването на Орхан Исмаилов. Позиция ще вземем, когато имаме отговор, и ще я вземем точно по реда на нашето коалиционно споразумение и на уставите на двете партии, коментира Симеонов.

Днес той ще се срещне с военния министър Николай Ненчев във връзка с назначението на Исмаилов. 

Не правим някаква двойна или тройна игра, поставяме интересите на националната сигурност на първо място, затова искаме Орхан Исмаилов да бъде махнат от този пост.

Това каза малко по-късно в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на ПФ Валери Симеонов.

„Разчитаме не на отстъпка, а на национално отговорно решение. То може да бъде в няколко посоки – може Реформаторският блок да си го оттеглят, може министърът на отбраната да го освободи или пък г-н Борисов, който е разписал назначението му. Може и самият той да си подаде оставката. Има няколко варианта, всеки един от тези варианти би бил добър, по-добър, отколкото да остане човек с чисто партийна кариера”, коментира Симеонов.

По думите му не може ей така първосигнално да тръгне ПФ да събаря това крехко правителство, което едва е закрепено в началото на зимата.

„Разчитаме не на отстъпка, а на национално отговорно решение. Ще използваме абсолютно всички механизми за решаване на този казус и едва тогава ще отиваме към обсъждане на сваляне на подкрепата", уточни Симеонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!