"Няма по-високи цени на тока, прокурори ще следят фактурите на БЕХ"

OFFNews 02 август 2015 в 13:40 6398 10

Няма по-високи цени на тока. В България трябва да се говори с истинските имена. Всички трябва да знаят, че през тези 15 - 20 години в енергетиката са правени куп безобразия.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в Сливен, където посети фирма за преработка и консервиране на плодове и зеленчуци, цитиран от БГНЕС.

Борисов напомни за милиардите за "Белене" и за "Цанков камък". "2013 г. теглят 1 млрд. кредити го похарчват без абсолютно нищо, а лихвите му са по 44 млн. Падежът му пада 2018 година, ако можете да смятате, ще видите, че 400-500 млн. ще платим лихви по нещо, което е хвърлено във въздуха. Кой да ги плати тези пари? Кой? Като кажат държавата - ама държавата сте вие, ние", обърна се Борисов към журналистите.

Сега като се прибера, БЕХ съм ги извикал и ще им направя едно звено с прокурори и специалисти, които да следят движението на фактурите, защото надписват. Трябва да има контрол, зарече се премиерът. 

"Колко пъти им сваляме цените на тока, аз не съм видял нито да поевтинее нещо, нито нищо. Нищо няма да се вдигне, защото пазарът регулира цените", каза Борисов, коментирайки мнението на работодателите и синдикатите, които обявиха, че с поскъпването на тока за индустрията ще скочат и цените за населението.

Борисов запита къде са били всичките "бизнесмени", когато е бил взет 1 млрд. кредит " и го хвърлиха в реката и сега по 44 млн. лв. всяка година плащам лихви? Ще платим тъпотата да правим експеримент Орешарски. Ще я платим, ще платим, че Стойнев е бил енергиен министър", каза премиерът.

"Ще устискаме две-три години докато не си нормализираме енергетиката. 25 години грабене не мога да го приема", заключи Борисов по темата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!