Ново изненадващо предложение на ГЕРБ за осигуровките изуми Калфин

Ако по този начин се гласува по важни теми, аз не виждам с какво мога да съм полезен в тоя кабинет, каза социалният министър

Нели Чолашка 19 декември 2014 в 15:45 18339 24

Ивайло Калфин

Делян Добрев от ГЕРБ изненадващо предложи максималният осигурителен доход да остане 2400 лв., а не да нарасне на 2600 лв., както предвиждаше проектът на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Така автоматично максималната пенсия остава 840 лв., а не нараства на 910 лв.

Това се случи по време на дебатите по приемането на въпросния бюджет насред дискусията за минималния осигурителен праг за земеделските производители.

Още в пленарна зала социалният министър Ивайло Калфин излезе на трибуната и призова управляващото мнозинство да не подкрепя предложението на Добрев, защото това би означавало прегласуване на приетата вече приходна и разходна част и на бюджета на ДОО и на бюджета на НЗОК.

Предложението обаче беше одобрено с гласовете на ГЕРБ, ДПС и депутати от БДЦ. От Реформаторския блок и от АБВ гласуваха "против" и "въздържал се".

При това положение се получава дупка от 30 млн. лв., уточни в кулоарите Ивайло Калфин.

"По този начин не може да се приема бюджет, такава процедура не е нормална процедура", коментира той.

На въпрос дали така ГЕРБ го бламират като министър той обясни, че това не е неговият бюджет, а е изработен от НОИ, консултиран и приет от бюджетната комисия.

"Ако по този начин се гласува по важни теми, аз не виждам с какво мога да съм полезен в тоя кабинет. Такова решение създава пълен хаос в цялата бюджетна процедура и трябва да се започне отначало", каза още Калфин.

Менда Стоянова подкрепи предложението на Добрев и обясни, че от ГЕРБ са против увеличаване на максималния осигурителен доход, защото това натоварва допълнително около 100 хил. млади хора - лекари и IT специалисти, и те щели да избягат от страната.

Не стана ясно защо чак сега Добрев и Стоянова осъзнали този факт. Добрев само се оправда, че не успял да направи това предложение по-рано.

Това е поредната неприятна изненада, която ГЕРБ поднася на коалиционните си партньори чрез Бюджета на ДОО. Първата беше изненадващо внесен текст в проектобюджета преди второ четене, който предвижда национализация на парите за втора пенсия в частните пенсионни фондове.

В крайна смета предложението на Делян Добрев беше отменено след почивката по предложение на председателката на парламента Цецка Цачева от ГЕРБ, която уточни, че предложението не било редакционно за каквото е предложено и трябва да бъде обезсилено. То беше отменено с гласуване.

Последно максималният осигурителен доход става 2600 лв., а максималната пенсия 910 лв. от 2015 г.

Това е противоконституционно, това гласуване е лишено от всякакъв смисъл, обяви Мая Манолова. Тя заплаши управляващите, че ще даде на Конституционния съд този проектозакон.

Отивайте да смятате новите числа в бюджета, не нарушавайте конституцията, обърна се Манолова към депутатите от ГЕРБ.

Приетият чл. 8, който Добрев се опита да промени, предвижда минималният осигурителен доход на земеделските производители да се увеличи от 240 на 300 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!