Новото звено "антикорупция" ще бъде представено в петък

OFFNews 31 март 2015 в 10:55 1990 1

Новото звено

В петък представяме официално с публично обсъждане Стратегията за борба с корупцията, обединяваме усилията в единен орган. Стратегията е практически насочена, в определени области и мерки. Тя не е каталог от всякакви мерки и общи приказки.

Това каза в ефира на БНР вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.

Тя посочи, че в стратегията са ползвани добри практики от Европа и света, които са дали резултат в антикорупцията. Мерките са насочени към бързи резултати. Направи се преглед на всички стратегии, анализ на досега съществуващите органи, които имат в задълженията си противодействие на корупцията, обясни още Кунева. По думите ѝ, остава да се предостави от Министерството на финансите финансова обосновка за функционирането на единния орган и заложените в Стратегията по антикорупция мерки.

Създаването на още и още специализирани звена по антикорупция не лекува особено. Обединяваме ресурсите в единен орган. Ще използваме информационните технологии за по-малко човешка намеса и по-обективен резултат на работата на единния орган, подчерта още вицепремиерът. Кунева съобщи, че ще има промени в закона, създал Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), тъй като тя ще залегне в основата на единния орган. Към него ще бъдат влети ресурси и от Сметната палата, и от Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, който е известен още като БОРКОР и в който досега са влезли значителни средства, но без видим резултати.

Единният орган ще проверява имуществото и възможния конфликт на интереси на хората, заемащи висши позиции в публичната администрация. Те са около 6000, посочи Кунева,

Попитана за прокуратурата, тя беше категорична, че трябва политическа воля да се поддържа независимостта ѝ и напомни, че в последния доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка прокуратурата е по–високо оценена от ВСС. На този етап няма как да обсъждам лансираното предложение за повече правомощия на прокуратурата да спира сделки, защото не съм видяла конкретен текст, обясни Кунева.

Става въпрос обаче институциите да работят заедно. И сега прокуратурата е „господар“ на предварителното разследване. Но вече имаме документ, който слага основите на сътрудничество между МВР, ДАНС и прокуратурата, добави още тя по повод наказателната част на антикоруоционната стратегия. Звеното между трите институции ще разследва корупция по високите етажи на властта.

По думите й политиците не трябва да се месят в работата на съдебната система. Обмяна на мнения между властите обаче трябва да има - хората очакват властите да си говорят помежду си. Аз не съм била безкритична към съдебната система в моята работа през годините, включително по време на преговорите се наложиха и промени в Конституцията, за да отговаряме на европейските стандарти, обясни Кунева като допълни, че трябва усилие от всички власти да се толерира независимостта на магистратите.

Попитана за евентуални промени на министри от Реформаторския блок по повод вчерашното изказване на образователния министър Тодор Танев, Меглена Кунева подчерта, че няма напрежение в Блока. Всеки един от министрите трябва да бъде изслушан, защото сферите, за които отговаряме, са важни и реформаторски, в това число и образованието, каза тя. Петима от министрите сме министри, защото сме изрично предложени от РБ. Ако РБ не беше предложил господата Москов, Лукарски, Танев и Ненчев и мен, ние нямаше да бъдем министри и това не бива да се забравя, подчерта вицепремиерът Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови