Новият главен секретар на МВР говори пред отбрани медии

OFFNews 19 март 2015 в 13:24 8229 11

Новият главен секретар на МВР говори пред отбрани медии

Борбата с финансовите престъпления и корупцията ще са част от приоритетите в работата на новия главен секретар на МВР Георги Костов. Това е станало на неформална среща с тесен кръг медии - "Преса", "Труд", "24 часа", Стандарт" и "Телеграф". 

На срещата не са присъствали репортери от националните телевизии и радиа, като от пресцентъра на МВР обясниха, че решението за срещата "на кафе" с цитираните медии е станало по личното решение на главния секретар. Част от медиите са дали заявка за интервю с Костов. Това бил и формалният повод те да бъдат поканени на среща за колективно интервю, обясниха от МВР.

"Няма да има съкращения на служители. Както се казва, ще има по-малко вождове и повече индианци. Част от служителите ще преминат в областните дирекции и РПУ. Идеята е по-малко хора да стоят безцелно в кабинетите", обяснява пред в. "Преса" Костов. По думите му обаче съставът на Главна дирекция "Национална полиция" ще бъде намален почти три пъти, а голяма част от хората, които сега работят на бюро, ще излязат на терен.

Организационните промени в МВР предвиждат по-малко директори и повече оперативен състав. Целта е да няма служители на МВР, които безцелно да стоят по кабинетите.

До края на месеца ще бъде готова и новата структура на ГДБОП, която вече се върна в МВР след последните промени в закона. Тя ще бъде с по-малко служители, отколкото те са били преди службата да се влее в ДАНС през 2013 г.

Жандармерията ще продължи да бъде използвана за полицейски функции там, където е необходимо, каза още Костов. Последните отчети показват, че битовата престъпност бележи спад от близо 10%, но това не трябвало да успокоява МВР. Точно заради престъпленията на улицата професионалното ръководство ще извади служителите от началническите кабинети.

В новия си кабинет Костов е взел само икона, подарък от сержант от Благоевград, който има зад гърба си две изложби, и календар на специализираните полицейски сили в Бургас. Над бюрото си е сложил картина на Капитан Петко войвода, съобщава в. "24 часа". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!