"Нито сме в Шенген, нито извън Шенген. България е в ничия земя"

OFFNews 12 октомври 2015 в 19:15 2637 11

Меглена Кунева.

България нито е в Шенген, нито извън, България буквално е в ничия земя. Така вицепремиерът Меглена Кунева коментира в Брюксел поредното отлагане на приемането ни в Шенген.

Ако сме извън Шенген, можем да направим нещо заедно със страните извън Шенген. В тази ничия земя, в която България и Румъния пребивават, е невъзможно повече да се грижим за нашата собствена сигурност и за сигурността на Европа, каза Кунева.

Невлизането на България и Румъния в Шенген близо осем години след началото на еврочленството им е проблем на цяла Европа, категорична е тя.

Вицепремиерът припомни, че докато двете страни стоят извън Шенген, те нямат и достъп до информационните системи, което поставя на риск не само страните, но и целия ЕС.

Кунева каза, че законът за борба с корупцията, отхвърлен засега от Народното събрание, е следвало да бъде приет навреме. Три месеца по-късно не е като три месеца по-рано, това не са какви да е три месеца, а времето, в което се решаваше съдбата на България за Шенген, беше много важно какъв знак ще дадем. Политическата воля не е "Да, ще се справим", а да действаш. Ако волята не се превежда през действия, няма воля, заяви Кунева.

България подкрепя искането на Дания в ЕС да не се провеждат срещи във формат страни-членки на еврозоната по въпроси различни от проблеми на валутния съюз. Тя се присъединява към писмото на деветте страни извън еврозоната, които протестират срещу организираната на 5 октомври среща на министрите на труда и социалната политика само на страните, членуващи във валутния съюз, съобщи още на пресконференцията в Брюксел вицепремиерът Кунева.

Според деветте страни извън еврозоната институционализиране на подобен формат е контрапродуктивно на усилията за интегриране на вътрешния пазар и противоречи на принципа на еднакво третиране на всички страни. В интерес на целия ЕС е всичките 28 страни да бъдат включени и да дискутират важни политики като социалните и трудовите въпроси заедно, категорична беше Кунева. Темата е включена за обсъждане в утрешния Съвет общи въпроси. 

Вицепремиерът съобщи още, че на заседанието му, което подготвя Европейския съвет в края на седмицата, ще се разглежда въпросът за общата охрана на европейските граници.

Тя коментира, че в този контекст ще повдигне въпроса за българското членство в Шенген.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews