Никой не се застъпи за Лазаров и Писанчев

Нели Чолашка 06 март 2015 в 15:29 4918 4

Снимка БГНЕС/Архив

Светлозар Лазаров

Нито един представител на политическа партия - нито от управляващите, нито от опозицията, не се обяви за оставането на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев на постовете им.

Това показа анкета на репортерите на OFFNews след днешните оставки на двамата, подадени по искане на премиера Бойко Борисов.

Вицепремиерът и вътрешен министър в първия кабинет "Борисов", а сега председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов определи оставката на Лазаров като достойна постъпка.

"Нека да не изпадаме в ситуация, когато някой освободи дадена позиция, да го критикуваме все едно сме го хвърлили на вълците“, каза Цветанов и допълни, че вече няма да каже лоша дума нито за Лазаров, нито за вътрешния министър в оставка Веселин Вучков.

Съвсем не толкова неутрално прозвуча изказването на председателя на вътрешната комисия в Парламента ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок:

"Оставката на Лазаров е нормално развитие на нещата. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров можеше да спести много отдавна тези драми в българския политически живот, ако си беше подал оставката още когато му беше поискана в началото на управлението на сегашното правителство".

По думите му съпротивата срещу Лазаров е била и вътрешна - професионалистите в МВР са усещали липсата на професионално ръководство. 

"Едва ли някой е очаквал друго развитие. Оставка, поискана от принципала, не се отказва, а се подава", лаконичен беше лидерът на ДПС Лютви Местан.

Единствено говорителят на БСП Атанас Мерджанов бе по-положителен:

"Лазаров, каквито и упреци да му бяха отправяни, беше човекът, който не допусна окървавяване на гражданските протести, протестът беше 300 дни, но бяха гарантирани гражданските права и полицията си свърши работата".

Според него това, което се случва в момента в службите за сигурност, е плод както на вътрешна, така и на външна намеса.

"Когато министър-председателят иска дадена оставка, това е политическа оценка и знак, че със съответния ръководител не може да се работи повече", така вицепремиерът Меглена Кунева коментира оставките.

Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев бяха принудени да подадат оставки, след като те им бяха поскани от премиера Бойко Борисов от парламентарната трибуна вчера.

И двамата бяха назначени по времето на кабинета "Орешарски" и първоначално Борисов даде заявка да ги запази на тези постове.

Оставката на вътрешния министър Веселин Вучков го принуди да направи тези рокади, за които настояваха коалиционните партньори на ГЕРБ. Самият Вучков подаде оставка заради намерението на премиера да остави Лазаров и Писанчев на постовете им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови