Не е нужно екодиректорите да са еколози, смята зам.-министър Чавдар Георгиев

OFFNews 07 януари 2014 в 15:57 3399 7

Чавдар Георгиев
Чавдар Георгиев

"Не е необходимо директорите на административни структури да са специалисти по екология и опазване на околната среда. Ролята на един директор на регионална инспекция по околната среда и водите е да бъде ръководител на административната структура и да следи нейната работа." Това коментира заместник-министърът на околната среда Чавдар Георгиев пред БНР по повод назначенията на новите директори на националните паркове, на четирите басейнови дирекции и на регионалните екоинспекции. (Действително нормативната уредба не изисква от тях да имат екологично или сходно образование - нито от директорите на национални паркове, нито от шефовете на екоинспекции - бел.ред.) Новите директори бяха обявени в последния работен ден преди коледните празници - 20 декември (петък), около 19 часа (след работното време).

Самият Георгиев е бил председател на комисията за одобрението на кандидатурите. Той каза, че имената са били огласени в последния момент заради малко забавяне в работата на комисията. "Бързахме да стане преди новата година, за да стартира пълноценно работата на съответните служби", каза Георгиев.

Конкурсът за нови директори бе обявен през септември, след като екоминистърът Искра Михайлова уволни всички шефовете на регионалните структури на министерството и назначи временни директори. В крайна сметка много от временните директори станаха титуляри.

Георгиев каза също, че не знае да е оказван политически натиск за назначенията. Много от новите директори са партийни кадри на ДПС и БСП. По думите му, на новите директори трябва да се даде срок от два-три месеца, за да „навлязат в детайлите“. По думите му квотен принцип в избора също е нямало. "Ако прегледате назначенията, ще видите, че те са от други политически партии", посочи още зам.-министърът (има един – единствен такъв кадър, един от новите директори на екоинспекции, членувал в Синята коалиция).

Срещу мнението му възрази в коментар председателят на Асоциацията на парковете в България Тома Белев. Според Белев, ръководителите на териториалните звена на министерството трябва да са професионалисти това следва да е базов принцип на кадровия подбор. "В България се обучават специалисти по екология над 35 години вече, и то в над 10 университета, но за съжаление  сред назначените директори няма нито един такъв специалист. Много уважавам философите, икономистите, психолозите, но за да си директор в подобна структура, трябва да си професионалист в съответната област, важно е те да имат познанията", каза Белев.

Екоактивистът прогнозира, че за пореден път ще се случи това, което се случва през последните години – следващото управление ще се оправдава с непрофесионализма на назначените от предходния кабинет. "Сега никой от тези директори (с малки изключения – бел.ред.) никога не е работил в тази област. Ще им трябват не два-три месеца, а две-три години, за да се ориентират, и точно тогава ще дойде времето за другото управление, което отново ще обяви, че не се справят, и ще ги уволни, както направи и последният министър Искра Михайлова с подобен мотив."

По думите му няма лошо партийни членове да стават ръководители, но е важно да са и професионалисти. Проблемът е, когато партийността се превръща в партизанщина, което значи да слагаш свои хора, които не са успели да се реализират другаде
- "сред тези, които в момента са избрани, има бивши депутати и партийни функционери, които не са успели по друг начин", подчерта Белев.

Новият директор на РИОСВ – Бургас, Антони Иванов се ангажира пред БНР, че ще бъде безкомпромисен за спазването на всички ограничения и забрани и няма да прави изключения за никого. "Ще се съобразяваме с всички граници и условия на защитените зони, и по-специално с дюните. Ако се констатират нарушения, най-вече за дюни, ще се забранява вероятно строителството на този етап."

За да обясни условността в изказването на новия директор в Бургас, Георгиев разясни, че не всички дюни са добре картирани в момента – въпрос на кадастралните и териториалните планове, и това води до условност в намеренията за бъдещото строителство в тези райони. "Територии, които нямат характер на дюни, понякога са означени като такива. Прави се проверка в тези случаи, променя се съответното предназначение и се разрешава строителството", каза зам.-министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови