Ненчев: Команден център на НАТО ще има в София, за обучение. Сидеров: Съмнявам се

Този център ще командва действия за затягане обръча около Русия, т.е. България е вкарана във военна ситуация, твърди националистът

Нели Чолашка 30 януари 2015 в 14:45 3123 8

Волен Сидеров

"Към настоящия момент се предвижда структура на НАТО за командване и управление да бъде разположена в София, като 50% от личния състав ще бъдат военнослужещи от страните на НАТО. Въпросът за изграждане на военно съоръжение в Шабла никога не е стоял и няма взето подобно решение".

Това обяви в парламента военният министър Николай Ненчев в отговор на въпрос на лидера на "Атака" Волен Сидеров вярна ли е информацията, че в България ще бъде разположен команден център и база на НАТО в Шабла. Националистът се позова на "информации в медийното пространство".

"Ако, да - кога и от кого е взето решението за разполагането на военен център и военна база на територията на Добричка област", попита лидерът на "Атака".

Ненчев уточни, че командния център се създава на база решение на Министерския съвет от началото на септември 2014 г. в подкрепа на решение от среща на върха на НАТО за създаването на структури на НАТО за координиране, подпомагане, планиране и провеждане на многонационални обучения и тренировки на Алианса.

Сидеров обаче се усъмни в информацията на министъра, че край Шабла няма да има база, защото самият генерален секретар на НАТО Ейнс Столтенберг заявил, че НАТО ще се разширява и ще разположи свои бази близо до фронтовата линия, която обгражда Русия.

„Знам, че няма да ми отговорите пряко, че подготвяте такава база и давате каквото ви поискат. Знам, че това е вашата практика и не очаквам да потвърдите на 100%, но съм доволен, че все пак признахте за командния център. Това означава, че НАТО предвижда какво ще командва оттук този център. Той ще командва някакви действия. Това ще бъдат действия за затягане на обръча около Русия, т.е. България е вкарана във военна ситуация, в която ние ставаме и мишена на обратни действия", добави националистът.

НАТО никога не е искал от България да бъде разположена подобна база, касае за координационен център, който най-вероятно ще бъде разположен в София, но все още не е решено това, отговори му военният министър.

Волен Сидеров отново разви тезата за мобилизация на български граждани след посещението на генералния секретар на НАТО.

"Г-н Сидеров, никаква мобилизация под никаква форма няма да се извършва. Никой от нашите партньори в НАТО не е искал от нас подобно нещо - нито мобилизация, нито участие в каквито и да са други военни действия. Тези командни центрове са свързани единствено с обучението и поддържането на сигурността в региона", повтори Ненчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови