Насърчаваме туризма и бизнеса по Черноморието с европрограма

OFFNews 17 юни 2015 в 13:22 3437 3

Бизнесът и туризма по Черноморието ще бъдат стимулирани по оперативна програма „Черноморски басейн 2014-2020”. С документа са одобрени и ангажиментите на България като държава-участник в програмата, съобщиха от правителствената пресслужба.

Програмата има за цел да подобри благосъстоянието на хората в регионите на Черноморския басейн чрез устойчив растеж и съвместни действия за опазване на околната среда. Програмата ще функционира чрез четири приоритетни оси: съвместно насърчаване на бизнеса и предприемачеството в областта на туризма и културата; увеличаване на трансграничните възможности за търговия и модернизация на селското стопанство и свързаните сектори; подобряване на съвместния мониторинг по околна среда; повишаване на осведомеността и съвместни действия за намаляване на речните и морски отпадъци.

Програмата ще се финансира от Европейския инструмент за съседство, Европейски фонд за регионално развитие и Инструмента за предприсъединителна помощ. Общият ѝ бюджет е 53 942 456,70 евро.

В териториалния обхват на програмата попадат 10 държави - с цялата си територия или региони от ниво NUTS II (или еквиваленти) – България, Гърция, Румъния, Турция, Армения, Грузия, Молдова, Азербайджан, Русия и Украйна. България ще участва в програмата с два допустими региона – Североизточен и Югоизточен.

Допустими партньори, които ще могат да участват са: местни/регионални власти, публично-правни организации (юридическа лица с нестопанска цел в обществена полза, академични и образователни институции и др.) и неправителствени организации.
Управляващ орган на програмата е Министерството на регионалното развитие и публичната администрация в Република Румъния. Главна дирекция „Управление на териториалното сътрудничество” в МРРБ е определена за национален орган.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!