Нарушения при обществените поръчки товарят бюджета със 166 милиона лева

OFFNews 02 септември 2014 в 12:06 2284 1

Държавният бюджет е натоварен допълнително със 166 милиона лева заради нарушения по обществените поръчки при усвояването на европейските фондове. Това сочи анализ на международната консултантска компания Кей Пи Ем Джи, по поръчка на правителството.

Т.нар. "финансови корекции" изискват при несъответствие с европейските правила държавата или общината възложител на европроект да възстанови дадена сума със свои средства, без да плаща Брюксел. За последните 7 години при различни нарушения данъкоплатецът е натоварен с непредвидени 166 милиона лева заради грешки. Причините според мениджъра на Кей Пи Ем Джи Александър Хинов: "Три четвърти от финансовите корекции са свързани с нарушения при възлагането на обществени поръчки. Ако добавим и поръчките, възложени от частни субекти, виждаме, че 80% от наложените корекции са свързани с нарушения при възлагането", съобщава БНР.

Шампиони по нарушения в търговете са ОП "Околна среда" и "Регионално развитие". Служебният вицепремиер Илияна Цанова призова за поредна реформа на процедурите. Основните причини, които най-често срещаме при прегледа на тези процеси, са налагане на ограничителни критерии и равностойно третиране на участниците. Това трябва да се промени. Това е и основно условие по Споразумението за партньорство. Т. е. ако ние не постигнем заложеното в плана за оптимизиране на този процес, през 2016-а година, декември месец, ние имаме основния риск да загубим пари по оперативните програми.

В Гранитната зала на Министерския съвет се проведе кръгла маса, посветена на финансовите рискове при управление на европейските средства. Срещата, на която присъстват кметове, представители на съда, прокуратурата и ДАНС, продължи при закрити врата с обяснението, че била от работен характер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови