Назначили Сабрие Сапунджиева за съдебен секретар от съжаление

Според Миглена Тачева Сапунджиева в момента няма право на държавно жилище

OFFNews 30 януари 2015 в 16:50 7597 5

Снимка "24 часа"

Сабрие Сапунджиева

Бившият зам.-министър на правосъдието Сабрие Сапунджиева била назначена за съдебен секретар от съжаление – заради социалното й положение и заради тежкото й здравословно състояние.

Това заяви пред bTV председателят на Софийския административен съд Радостин Радков.

Никой не заслужава положението, в което се намираше тя. Сапунджиева беше единственият кандидат за поста. Сега получава заплата 500 лева на месец, но в момента е в болнични, каза Радков.

Миналата седмица стана ясно, че Сабрие Сапунджиева (ДПС) е станала съдебен секретар по заместване в Административния съд в София, за да запази държавното си жилище.

От август 2014 г. Сапунджиева ползвала незаконно жилището на правосъдното министерство. То се намира в кв. "Витоша" в София. Получила го като президентски секретар на Георги Първанов през 2009 г.

В жилището са направени козметични ремонти за 46 000 лева.

Тя пуснала молба до министър Христо Иванов да бъде оставена в него, докато си намери нова държавна работа, но молбата не била уважена.

Според официалната й имотна декларация до Сметната палата Сапунджиева и съпругът й Ибрахим имат 75 000 евро налични средства, а Сапунджиева има отделно влогове с близо 49 000 лева. Съпрузите притежават две къщи с двор в Якоруда и етаж от къща пак там.

Според бившия министър на правосъдието Миглена Тачева обаче Сабрие Сапунджиева в момента няма право на държавно жилище и няма никакво правно основание да иска да остане в това жилище.

Не всички държавни служители имат право на ведомствено жилище. Съдебните секретари не са служители на министъра на правосъдието, заяви Тачева.

По думите й дори да бъде подадена молба за предоставяне на ведомствен апартамент, трябва да се оценят нуждите на Сапунджиева и семейството ѝ, а то има достатъчно жилища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови