Над 800 хил. ще даде държавата на малките партии за агитация

OFFNews 22 август 2014 в 07:41 2805 0

Над 800 000 лв. ще даде държавата на малките партии, за да покрият разходи за предизборна агитация в медиите преди парламентарните избори на 5 октомври, изчисли "Труд".

ЦИК служебно допусна 20 партии и 7 коалиции до изборите, на две отказа регистрация - на фалшиво БКП и на "Другата България". До 23 август ГРОА трябва да провери списъците с подписки на всички кандидати за участие в изборите и тогава ще стане ясен окончателният брой на участниците във вота.

Партиите и коалициите, които нямат държавна субсидия, имат право на до 40 000 лв. за предизборна кампания от държавата, съгласно новия Изборен кодекс. Задължително условие за отпускането на тези пари на национални избори е партията или коалицията да има 31 листи с кандидати за депутати.

Крайният срок ца регистрацията на листите е 2 септември. След тази дата ще стане ясно колко точно политически формации имат право на до 40 000 лв. от държавата. На критерия липса на държавно финансиране отговарят 19 от тях.

Очаква се ЦИК да запази практиката си от евровота, обединенията от партии, в които само някои от участниците вземат субсидии, също да получат медийни пакети.

ЦИК вече има решение за формулата, по която ще бъде определяна сумата за медийните пакети, но решението е изпратено за съгласуване във финансовото министерство и ще бъде публикувано следващите дни, уточниха за OFFNews от комисията.

На евровота инициативните комитети, които издигат независима кандидати по райони, имат 5000 лв. за финансиране за участия в медии.

В план-сметката на правителството за финансиране на изборите се предвиждат общо 900 000 лв. за медийни пакети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови