Москов не е можа да обясни как ще се влиза в болница срещу пръстов отпечатък

Симона Костадинова 06 октомври 2015 в 17:42 3208 10

Здравният министър Петър Москов обяви, че от края на януари следващата година ще се въведе пръстов идентификатор и само срещу него пациентите ще могат да влизат в болница, като идеята е да се гарантира по-голям контрол.

Пред журналисти в Народното събрание той направи опит да обясни по-подробно идеята си. Обясненията му обаче внесоха още повече неясноти относно това как технически ще се случва новата идентификация.

"Говорим за идентификационна система през пръстов отпечатък. Нека да не забравяме, че всеки един български гражданин, който вади лична карта, има своя пръстов отпечатък в системата на МВР", заяви Москов.

При опита на една от журналистките да го поправи, че не е вярно, че личните карти са с биометрични данни и в системата на МВР го няма отпечатъците на всички българи с такъв документ, Москов отсече: "Абсолютно е вярно".

Подобна идея имаше през 2009 г., но в крайна сметка тя не заработи. В момента при ваденето на лична карта не се снемат пръстови отпечатъци. Биометрични данни в момента има само в международните паспорти.

Той обясни, че идеята му е "много прост и много автентичен начин за идентификация".

"Тази система се прилага и на други места, каза министърът и даде пример с Турция, където идентификаторът работи с поставянето на цяла длан", посочи министърът.

На въпрос дали в болницата ще се взема пръстов отпечатък, той отговори: "Никой не взима нищо. Означава, че в базата данни превърнато през съответния цифров код, значи вашата идентификация за това, че вие присъствате там".

Идеята на министъра е с такава идентификация да се случва купуването на лекарства по линия на здравната каса от аптеките. Засега обаче не е ясно как това ще правят трудноподвижни пациенти. По този повод Москов обяви, че става въпрос за техническо решение. 

От здравното министерство разработват и специално приложение, с което "телефонът ви ще ви уведомява, ако има здравноосигурително събитие на ваше име".

"Ако търсим да спрем кражбите - фалшиви хоспитализации, фалшиви прегледи, фалшиви изписвания на лекарства. Тоест харчене на нашите пари от нашите здравни вноски не по предназначение, то това е начинът - да удостоверим, че здравноосигурително събитие на ваше име става само тогава, когато присъстваме там в болницата, в аптеката, при специалиста", обясни Москов, но не стана ясно как точно ще става това. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!