Москов: Законите важат еднакво за цигани, българи и египтяни

Нели Чолашка 13 март 2015 в 12:49 6189 18

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

Петър Москов, министър на здравеопазването.

"Строгостта на закона, адекватността на действията и на полицията, и на прокуратурата трябва и ще бъдат упражнени, уверявам ви, спрямо всеки един гражданин, който си позволи да не бъде добросъвестен спрямо закона - независимо дали е циганин, българин или египтянин".

Това каза в парламента здравният министър Петър Москов в отговор на питане на Станислав Станилов от "Атака" относно законовата защита на лекари срещу лица, които не зачитат достойнството и професионализма им.

Станилов напомни, че през юли 2013 г. беше допълнен Наказателния кодекс и той вече инкриминира нападенията над медицински лица, учители и възпитатели и тези нападения бяха приравнени към тези над съдии, прокурори и полицаи.

В тази връзка депутатът попита колко от известните нападатели над лекари са осъдени по Наказателния кодекс.

Здравният министър Петър Москов докладва, че по информация на Центровете за спешна помощ инцидентите с нападения над медицински екипи са 145 за 2013 г. и 255 за 2014 г.

От влизането в сила на промените в НК, с които се инкриминират нападенията над медицински специалисти, има 4 ефективни присъди, уточни той.

Москов съобщи, че следващата седмица ще подпише споразумение с главния прокурор Сотир Цацаров за съвместни действия, за да има бърза реакция на прокуратурата при посегателства над медици.

"Не ме притесняват обвиненията на ДПС в ксенофобия. Тази битка, която сме повели, тя не е свързана с етнос или религия, тя е свързана с възстановяване на справедливостта в обществото. Справедливостта изисква да имаме еднакви права, но и еднакви задължения. Това е целта и философията на участието на моята политическа сила в това управлението. (...) Коренът, жилото на възможността някой да размахва етническата карта се корени в съзнателното държане на цели групи от обществото, извън държавата и извън цивилизацията", каза още Москов.

Здравният министър обяви още, че подготвя проект заедно с правителството на Швейцария, по който в пет цигански гета ще има здравни служби в центъра на гетото.

"Американският модел на действие спрямо гетото е този - в центъра на гетото полицейска и здравна служба, и тогава започва промяната, започва връщането на държавата в тези места. Когато хората видят, че има държава, когато се грижиш за това те да се върнат в рамките на обществото и закона, няма да бъде възможно хора да играят с разказа етнос и с разказа религия", обясни Петър Москов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика