Молдова гарантира статута на българския език срещу подкрепа от Станишев за асоцииране с ЕС

OFFNews 31 октомври 2014 в 18:02 5039 4

Сергей Станишев с премиера на Молдова Юрие Лянка.

Сергей Станишев договори гаранции за запазването на статута на българския език и университета в Тараклия срещу уверението, че ръководената от него ПЕС ще подкрепи процеса Споразумението за асоцииране на Молдова към ЕС.

Днес Сергей Станишев и водената от него съвместна делегация на ПЕС и на Групата на социалистите и демократите в ЕП проведе срещи с премиера на Молдова Юрие Лянка и с президента Николае Тимофти. На тях доскорошният лидер на БСП е поискал и е получил гаранции да не се нарушават правата на българите в Молдова при административната реформа и да не се закрива обучението на български език след реформата в образованието поиска Станишев.

Опасността за понижаване на статута на българския език в бившата съветска република възникна заради плановете на Кишинев за административна реформа, която да раздели населения с българи район на Тараклия. Така в новите два административни района българите нямаше да са достатъчен брой, за да запазят статута на българския език като официален.

Друга важна новина, която Станишев вече сподели пред нашите сънародници е, че регионалният университет в Тараклия ще запази своя статут и след реализирането на новата образователна реформа в Молдова.

На днешните срещи с премиера и президента поставихме въпроса за правата на българите в Молдова, за обучението на български език, както и за университета в Тараклия. Получихме уверения, че правата на нашите сънародници са гарантирани и няма да бъдат ревизирани при провеждане на предстоящата административна реформа. Това означава, че населеният с българи район Тараклия няма да бъде разделян или преобразуван, заяви председателят на ПЕС, цитиран от пресцентъра му.

"Поех ангажимента да настоявам за по-активна позиция на българските институции към проблемите на нашите сънародници в Молдова. Започнах този разговор с премиера Лянка по време на нашата среща в Букурещ. Румъния, например, инвестира по 60 млн. евро годишно за проекти в Молдова. По времето на Кристиан Вигенин като външен министър се предприеха редица мерки голяма част от помощта за развитие да бъде насочена с предимство към този регион. Запознат съм, че нашите сънародници са представили проекти за училища и детски градини на стойност около 500 000 евро. Ще настояваме пред следващото правителство и пред българския парламент в бюджетната процедура за следващата година да бъдат предвидени средства за реализирането на тези проекти", казва още Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови