Мозъчен тръст от "Овча купел" спуснал опорните точки за КТБ

ОFFNews 23 септември 2014 в 17:26 22274 14

Кадър от нахлуването на полиция в сградата, където са основните офиси на КТБ и Цветан Василев на бул. "Цар Борис III" в София

Кой е авторът на опорните точки за Корпоративна търговска банка? Откъде се появиха твърденията за 206 милиона, изнесени в чували от банката с централа в центъра на София по поръка на мажоритарния й собственик Цветан Василев?

В днешното си обръщение Василев не посочва име, но все пак хвърля светлина за версията си по въпроса.

"В публичното пространство бе пусната нескопосаната история за изнесени чували, надлежно съчинена на една улица с име на латиноамериканска столица. За мое учудване тази нелепост бе преповторена дори от Иван Искров още по-абсурдно - оформена като сигнал до Прокуратурата от 11.07.2014 г.", пише той.

Вариантите коя е въпросната улица и какво има там бързо бяха сведени до два - в София само две улици са кръстени на латиноамерикански столици. Те са "Монтевидео" в ж.к. "Овча купел" и "Буенос Айрес" в ж.к. "Дианабад".

На кварталната уличка "Буенос Айрес" има само жилищни блокове, детска площадка и пункт за събиране на вторични суровини. "Монтевидео" е далеч по-интересна - там, освен Нов български университет, монашеската обител „Сестри евхаристинки“, училища, детски градини и ДКЦ, се намира сградата на Столичната следствена служба.

Атаката срещу собственика на КТБ Цветан Василев, започна на 13 юни с нахлуването на полиция в сградата, където са основните офиси на Василев - на бул. "Цар Борис III" в София. Прессъобщение на Софийска градска прокуратура потвърди, че е проведена акция и обви в пълна мъгла истинските причини. Според него показните претърсвания били "в рамките на образувано досъдебно производство" и довели до изземане на документи в офиси на търговски дружества. За целта били издадени 19 разрешения от Софийски градски съд. В същото време в съобщението се казваше, че не са претърсвани "сгради на банкови институции и офиси на медии" (в същата сграда е и TV7).

Паниката обаче беше налице, а от следващия ден един от националните всекидневници започнаха да излизат публикации на първата му страница за "източване" на КТБ и срещу мажоритарния собственик Цветан Василев. Такива публикации на цели страници имаше всеки ден до края на седмицата, започна неистово теглене на спестявания и в края на тази седмица (20 юни, петък) банката бе затворена и поставена под специален надзор заради риск от неплатежоспособност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!