Митов: Голяма част от мигрантите не са бежанци (видео)

OFFNews 25 август 2015 в 09:53 5032 10

Снимка БГНЕС

Даниел Митов

"Голяма част от хората, които и в момента вървят по различни пътища към Западна Европа не са бежанци, а икономически емигранти."

Това каза в студиото на bTV Даниел Митов. Според него, различните групи хора трябва да бъдат третирани различно, а самият проблем трябва да бъде разгледан от ЕС, защото това не е проблем само на балканските държави.

„Европа трудно ще удържи на подобен натиск от човешки вълни, трябва да има обща европейска политика за ситуацията. А съществува и потенциална опасност сред потока от хора да влязат и терористи”, допълни министърът.

Той посочи, че напоследък маршрутът през Балканите е предпочитан от бежанци и емигранти, затова и България взима адекватни мерки за охраната на границите си. „Миграционният поток е насочен на Запад и на Север и никой няма полза да преминава добре охранявана граница като нашата”, смята Митов.

Според него, целта на бежанците и мигрантите не е България и затова засега ни заобикалят. „В рамките на Европейския съюз всеки трябва да си изпълнява задълженията и да не прехвърля своите ангажименти към други”, допълни външният ни министър. Като решение на проблема той посочи унищожаването на "Ислямска държава" и спирането на военните действия в Близкия Изток.

"За пръв път проведохме среща на външни министри от България, Македония и Албания и приехме обща Декларация", разказа Митов за посещението си в Скопие вчера. Според него, вече и официално са успокоени македонците за своята териториална цялост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!