"Милиони се надигат в Сирия, България само "подпира" бежанския поток"

Борисов обеща коледни бонуси за пенсионерите

OFFNews 25 септември 2015 в 08:59 10386 27

8 млн. души се надигат от Сирия, ние пазим надеждно границите си и затова бежанският поток минава през Турция, през границата ѝ с Гърция и от там Македония, Сърбия, Словения, Хърватия, Австрия, Германия и Швеция.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов по бТВ. Според него има много въпросителни около бежанците, защото едва 40% от тях са сирийци. На всеки му харесва в Германия и Швеция, коментира Борисов. 

България предприема мерки за опазване на българските граници, но по този начин единствено "подпира тази вълна", обясни премиерът. "Ако станат 8-10-12 млн. бежанци, както са прогнозите за следващите месеци, действително е много притеснително", допълни още Борисов.

"Загрижеността на ЕС е огромна, всичко това едва сега започва", каза премиерът.

По повод разговорите на Европейския съвет с германския канцлер Ангела Меркел, Борисов поясни: Обясних всичките ни проблеми. На базата на това какво ще се случи, Меркел е готова да помогне на България".

"Благодаря на г-жа Меркел за разбирането. Ако бях казал, че в България няма проблем, няма бежанци, тя нямаше да каже това. В България има проблем", каза Борисов.

"Положих огромни усилия, за да ни чуят че взимаме всички мерки и ни е страх, европейските лидери са чули за нашия проблем. Положих денонощни усилия да направя нещо добро за държавата", каза още Борисов.

По думите му България предпочита да не ѝ се случи това, което се случва в Турция и не иска пари. По думите му тезата, че е отишъл на срещата на върха, за да иска пари за бежанците, била планирана атака срещу него.

Според Борисов е ясно, че българите не искат бежанци и дори се страхуват. В същото време бежанците не искат да остават у нас, защото ще се наложи да работят, но на нашия пазар се предлагат само непривлекателни работни места, като например овчари шофьори. 

„Проблемът на Европа не зависи от Европа, трябва Русия и САЩ да се разберат. Ако не се разберат, ние ще сме жертвите на една глобална политика. Ако не се разберат, както направиха за Иран, само лоши неща ще се случат в Европа”, смята Борисов. 

За съдебната реформа

Промените в съдебната система не са окастрени, коментира Борисов относно "историческия компромис" между партиите за съдебната реформа и подчерта, че работи с министъра на правосъдието Христо Иванов от началото на съдебната реформа.

„Ще има 100% независима прокурорска система, българският главен прокурор ще бъде 100% независим с огромна права – може да задържи премиер, министър, всеки”, поясни Борисов.

По думите на премиера съдийските гилдии не искат гласуването да е явно. „Аз съм за явно гласуване, ако Реформаторският блок са за явно, аз съм за два пъти по-явно”, каза той. Това, което ще се прави като промени на Конституцията, ще позволи съдиите сами да избират началници, поясни още той. „Това ще бъде първият голям и важен успех”.

Между първо и второ четене, всички партии ще могат да се аргументират за съдебната реформа, за да се стигне до най-доброто решение, каза Борисов.

Ще дадем 50 млн. лв. за Коледа и Великден на пенсионерите, коментира той въпроса с пенсиите.

Според Борисов "Атака" е подкрепила промените в Конституцията на първо четене, защото лидерът им Волен Сидеров е присъствал на председателски съвет с участието на правосъдния министър Христо Иванов и се е убедил в ползите от промените. Възможно било да ме е повлиял и фактът, че наскоро стана баща на момче и иска по-добро бъдеще за детето си.

Борисов отново се оплака, че в карикатури го рисуват твърде дебел. "Аз съм в отлична спортна форма, спортувам редовно. Играя футбол и тенис", подчерта премиерът.

Според него критиките в медиите към него са атаки от хора, които искат хаос, които не харесват факта, че се строят магистрали, че се бори корупцията, намират се пари за пенсионерите.

По думите на премиера всички се радват на новопостроените магистрали въпреки тезата, че "асфалт не се яде".

По 300 хил. души тръгват на път, когато има празници, и им харесва бързо да се придвижват, напомни министър-председателя. Задръстванията пък се дължали на факта, че българите са богати и имат твърде много коли.

Премиерът заяви, че разбира българите, които масово ходят на море в Гърция, защото нашето море в миналото е било замърсено. Сега обаче с новите пречиствателни станции (първата беше открита в Созопол наскоро, следващата ще е в Несебър) по нашето Черноморие българите догодина ще се върнат в българските курорти.

Премиерът отказа да каже колко лентички е събрал от откриване на обекти. "Всички обичат да режат лентички, да строят – да си режат", препоръча той. 

За ДПС

На въпрос дали ДПС стои зад гърба на ГЕРБ, Борисов каза, че на някои медии много им се иска това да е факт.

По думите му ДПС подкрепя неговата партия по проекти, които са добри за държавата. "Решенията на ГЕРБ са по-добри и не мога да упрекна ДПС, че ги подкрепя", заяви премиерът.

Той даде за пример запазването на плоския данък, ускореното отчуждаване за строителство на инфраструктурни проекти и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!