Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Миков призова да не се прехвърля политическата отговорност върху гражданите

От БСП смятат, че референдумът застрашава местния вот

Симона Костадинова 28 юли 2015 в 14:15 1559 0

"Ще бъдем категорично против отговорността на политиците за сегашното състояние на държавата да се претоварва върху гражданите. Те ентусиазирано дадоха доверие за нова демократична България, за членството ни в ЕС, а получиха разочарование".

Това заяви председателят на БСП Михаил Миков по повод предложението на президента да се проведе референдум по изборните правила.

Той подчерта, че в момента милиони българи са изключени от политиката. Думите му дойдоха в отговор на изказването на президента, че референдумът би довел до повече демократичност, Миков подчерта, че през последните години, защото "социално-икономическото изключване е небивало за последните години".

Според него днес демокрацията в страната е заплашена от "партии-проекти, които минават като падащи звезди през политическия небосклон".

Депутатът от БСП Янаки Стоилов пък заяви, че референдумът заплашва местния вот. Той обясни, че местните избори са най-сложни от технологична гледна точка и никой ясно не си е направил сметка как паралелно с това ще се провежда и референдум.

Според него времето за гласуване нямало да стигне заради многото бюлетини, които трябва да се попълнят.

От БСП предложиха и промени във въпросите на президента. Те поискаха да се конкретизира въпроса за мажоритарното гласуване и въпросът да стане „Подкрепяте ли половината от народните представители да се избират мажоритарно?“.

Социалистите предложиха промяна и във въпроса за задължителното гласуване. Те предлагат въпроса да гласи: "Подкрепяте ли въвеждане на задължително гласуване на изборите с предвиждане на санкция за неизпълнение на това задължение?"

Те подчертаха, че ако предложенията им не бъдат приети, то няма да се присъединят към инициативата за референдума.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews