Миков: След това правителство АБВ не е заплаха за нас

OFFNews 31 януари 2015 в 12:50 2347 7

Михаил Миков

АБВ е типичен продукт от упадъка на неолибералния модел. Той въведе тези обтекаеми понятия - "лявоцентристко", "дясноцентристко". Обясняват ни, че няма ляво, няма дясно. Хората казаха - добре, щом няма лявоо и няма дясно, аз ще си стоя вкъщи.

Това заяви председателят на БСП Михаил Миков на организирания от ПЕС семинар за на БСП в Пловдив.

Европейският юг доказа, че има ляво.

АБВ участва в дясно правителство с неолиберална програма, със сериозно разминаване между програма и дела, в един десен и националистически кабинет. АБВ не е опасност за разделение на левицата, защото не отстоява ляв модел. Те изповядват един леко обиден прагматизъм, който е изгоден за един тесен кръг в ръководството им, аргументира се Миков.

Той благодари на Сергей Станишев за подкрепата и за възможността социалистите да обсъдят в толкова широк формат бъдещата си политика.

БСП има това, което другите нямат, каза Миков - историеският ресурс на 125-годишна партия, европейската легитимност и си членове, които вярват във кауза.

Миков сравни ГЕРБ с ОДС от 2001 г. Това са типични партии от лидерски тип с група верни последователи и фенове, които получават от партията това за което са дошли в тях - не заради идеи, а заради консуматорство. ГЕРБ обаче имали много по-добра, почти милитаризирана организация от ОДС.

Миков подчерта, че БСП е много по-демократична от ГЕРБ, но демократичната дискусия не бива да се бърка с разнопосочото говорене.

По темата с ДПС той призова да се стъпи на идейна основа. От партньорството ни с ДПС се видя, че когато несъвместимостта между либералните и социалистичските ценности ни накара да отстъпим от принципни позиции, това доведе до отлив на доверие от обществото.

Според Миков на следващи избори БСП трябва да си партнира онези, които отговарят на общия профил и споделят общи ценности. Договорките също съществуват в политиката, но когато са на финансова и прагматична основа, има опасност да бъдат усетени като безпринципни от гражданите, каза той.

Миков определи отношенията с Реформаторския блок като "скучни" и класическо противопостоене на ляво и дясно.

По-интересни са взаимоотношенията с Атака и Патриотичния фронт - те се борят да заемат място в лявото пространство, с лява и националистическа риторика, каза председателят на Българската социалистическа партия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови