Миков: Правителството нанася удар по бедните

Ивайло Анев 14 декември 2014 в 20:40 5771 36

Лидерът на БСП Михаил Миков

Изготвеният от управляващите бюджет за следващата година нанася удар върху най-бедните, като замразява редица социални плащания и отнема по един хляб на ден на хората с минимални доходи.

Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в ефира на бТВ.

По думите му Бюджет 2015 натоварва България с рекордни за последните 15 години дългове.

„Това е бюджетът с най-голяма задлъжнялост от много години насам. За първи път България ще плаща около 1 млрд. лихви годишно. Подобна огромна сума страната ни не е плащала през изминалите 10 - 15 години”, посочи Миков в предаването.

Той добави, че България има нужда от стабилност, но мерките, които е предприело правителството, ясно показват отсъствие на социална чувствителност и солидарност към хората. „Считам, че това е бюджет на социално-икономическа стагнация”, категоричен бе лидерът на социалистите.

„В Бюджет 2015 се замразяват 14 социални плащания. Връщаме се към подход, който беше известен от първото управление на ГЕРБ – замразяване на помощите за майчинство, на помощите за деца, за първокласници, отнемане на една четвърт от инвалидната пенсия, която се предоставяше на хората с увреждания. Това са все неща, които определят управлението като дясно”, коментира председателят на БСП.

По отношение на проблемите на малцинствата, председателят на БСП призова за по-отговорно поведение и запита защо в тези „жизнени (като демографска структура) квартали” не се направят денонощни поликлиники, за да не се налага екипи на спешната помощ да мерят кръвно и температура.

„И друг път се е случвало посланици на „велики държави” да си позволяват да коментират конкретни казуси” – така лидерът на БСП коментира казуса с двете фирми, за които френският посланик Ксавие дьо Кабан изрази съмнения, че се източват с благословията на български съдия.

„Ако един български политик направи същото с определен казус, до днес щеше да е заличен в медийното пространство”, категоричен беше Миков, като допълни, че в подобна ситуация чуждестранният дипломат нямаше да го защити.

Все пак, председателят на БСП посочи, че е възможно дьо Кабан да е прав и трябва ВСС и инспектората да стигнат до конкретни доказателства по отношение на вината на съдия Румяна Ченалова. По думите му в съдебната система трябва да се създаде непоносимост към поведението, което петни репутацията й.

Миков коментира и казуса с изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов:

"Имам очакването, че Петко Сертов е жив и здрав и скоро ще се обади. Познавам го и сме работили заедно. Медиите трябва да мислят за близките на Сертов, когато тиражират различните версии за изчезването му".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!