Миков: Как хора с доход 400 евро да не купуват контрабандирани стоки?

OFFNews 27 август 2015 в 20:57 8749 23

Михаил Миков

"Как е възможно да се очаква от хората на най-бедната държава в Европейския съюз, чийто среден доход е едва около 350-400 евро на месец, които трудно изхранват семействата си и нямат смислена перспектива за живеене, да спрат да купуват контрабандирани стоки?"

Това пита председателят на БСП Михаил Миков в свой коментар, разпространен от пресцентъра на "Позитано" 20.

Реакцията на Миков е провокирана от "излъчването на агитационния клип с призив към гражданите да не купуват контрабанда".

Ето и целия коментар на Миков, без редакторска намеса:

"Гледам и не вярвам на ушите си", както беше казал един от най-атрактивните почитатели на десните правителства у нас. По телевизиите от няколко месеца се показва агитационен материал по темата за контрабандата. Контрабандата е лоша, учи ни той. Казва ни да не купуваме и ползваме контрабанда, ако искаме да имаме хубав живот, лъскави и широки улици, чиста природа и сигурност. Решаването на проблема с контрабандата по този начин се очертава като ключа към светлото бъдеще и тази грижа е наша, защото ще пресечем контрабандата рязко, като спрем да я купуваме, каквото и да значи това.

"Да, ама не", както пък казваше един не по-малко убеден апологет на дясното. Защото, ако помислим какво послание се крие зад художествената разработката на правителството, ще видим, че видимите послания са далеч по-малко въздействени от невидимите. Историята малко прилича на онази с невидимия кадър от киното.

На първо място излъчването на подобен клип е фактическо признание на това управление, че то е неспособно да се справи с контрола по границите и обмитяването. "Държавата не може да реши проблема с контрабандата, затова го решете вие, граждани" е първото невидимо послание на този клип. Прехвърлянето на проблем от подобен мащаб от правителството върху хората не само буди недоумение, но поставя с основание въпроса имаме ли въобще нужда от правителство, което не знае как да се справи?

На второ място, гледайки агит-материала, няма как да не се запитаме дали пък цинизмът на това управление не е достигнал нови измерения, за които допреди не знаехме. Как е възможно да се очаква от хората на най-бедната държава в Европейския съюз, чийто среден доход е едва около 350-400 евро на месец, които трудно изхранват семействата си и нямат смислена перспектива за живеене, да спрат да купуват контрабандирани стоки. Та, ако правителството не е в състояние да се справи с нея и ако едновременно с това е допуснало бедността и безработицата да достигнат тези размери, има ли моралното право това правителство да ни размахва пръст от екрана на телевизора за това, че днес бедният е предпочел да спести някой лев? Струва ми се, че е точно обратното - едно отговорно правителство би трябвало да седне и да работи, за да осигури самото то по-добър живот и бъдеще на българите и, едва ако българинът има този живот, да го учи как да не стимулира с търсенето си контрабандата. В този ред на мисли скрито послание тук трябва да бъде нещо като: "Българи, всъщност правителството много не го е... грижа за вас, затова няма значение как живеете и дали искате животът ви да е по-добър."

На трето място изглежда неизбежно да помислим и върху елементарните умения на правителството да поставя приоритети. Без тези умения няма как да сме сигурни, че някой знае накъде ни води.

Помислете как се чувстват онези няколкостотин хиляди работещи бедни, на които отнеха възможността да си възстановят от данъка 408 лв. Трудно връзвате двата края, а наближава 15-ти септември - началото на учебната година. Трябват пари за тетрадки, учебници, дрехи за зимата... Това са тези същите 408 лв., които Ви отнеха и които сега се харчат за незнайно какво. Това може и да са парите, с които е финансиран този клип. Т.е. най-бедните са платили, за да им изработят клип, с който ги окуражават да предпочетат скъпото...

Вземете например горивата. Как у нас се случва постоянно така, че всяко увеличение на цените на петрола на световните пазари води автоматично до увеличение на цената на горивата, а всяко понижение на световната цена, дори и близо двойното, има за резултат нищо повече от поредица интервюта с експерти, които ни обясняват, че няма такава зависимост, която при намаление на цените на едро да води до понижаване на цените на дребно? Поне в България такава закономерност вече няколко години липсва. Единственото, което измисли това управление преди години, е да замрази цените в техния пик, та да осигури на гърба на всички нас запазване на видимо картелните условия на пазара на горива. И, че нашата Комисия за защита на конкуренцията не може да се справи с картелните споразумения, та ни трябва помощ от Европа.

Представете си, че сте млекопроизводител от малка ферма и гледате този клип? Животните Ви стоят гладни, за млякото Ви няма пазар, а изкупната цена и на месото, и на млякото е ударила дъното. Заради санкциите на Русия и забраната за внос на български продукти на нейна територия. Вие гледате една лъскава действителност, която Ви е чужда и си мислите: е, да, де, ама евтините вносни млечни продукти, които заливат нашия пазар, нали са субсидирани от европейските държави? Не е ли техният внос на тези смешно ниски цени също своего рода контрабанда, не в тесния смисъл на думата, разбира се? Макар и незабранена от закона, тя е морално укорима и укорът е още по-силен поради бездействието на правителството за това българският производител да получи компенсации за загубите, които търпи от санкциите на Русия. Защото има други държави-членки, в които правителствата полагат усилия да смекчат ефекта от санкциите за своите дребни производители. А има и такива, които пък открито заемат позиция срещу видимо неефективната и недалновидна политика на санкции.

Няма как тази нестандартна политика да е следствие на някакви осмислени национални приоритети. Та, кое в крайна сметка е по-важно - да не купиш контрабанда или правителството да направи така, че да нямаш мотива да го правиш? И така се очертава следващото скрито послание към хората: "Граждани, Вашето правителството е напълно неспособно да дефинира и отстоява национално отговорни приоритети и в открит и честен тон споделя за този свой недостатък, като пуска въпросния клип по няколко пъти на ден."

Необяснимо е в достатъчна степен, за да бъде въздигнато в самостоятелен проблем, четвърти по ред, това, че на фона на българската действителност нечия глава е родила гениалната идея да изработи видимо скъпо струващ клип и да го пуска по всякакви телевизии достатъчно дълго време. Все ми се струва, че тези няколкостотин хиляди можеха да намерят по-добро предназначение. Например - да се оборудват по-добре КПП-тата, да се стимулират митничарите да са по-бдителни и да се подобри контролът и дисциплината при дейността им. Да, със сума от подобна величина няма да се решат всички проблеми на България. Как обаче да обясниш на хората, че едновременно с това харчене си им орязал и замразил 14 социални права, че си отнел по доста спорен от морална гледна точка начин пари от работещите бедни, като си отменил възможността да възстановяват данъка върху доходите си, че си гласувал против прогресивното облагане и си задължил поколенията с многомилиардни заеми... Скритото послание на клипа от тази перспектива е, че с него явно не се търси толкова решаване на някакъв конкретен проблем, а по-скоро изразходването на значителни средства за обслужване на нечии интереси.

Нещата няма да се променят, докато управляващите ни демонстрират подобно отношение на цинизъм и безотговорност към собствения си народ; докато харчат парите ни по този безотговорен начин и не крият, че хич не ги е... еня. Да, знам, че идват избори и за някой излъчването на този клип сигурно е важно, но този някой не са хората. Поне не тези 99%, за чиито проблеми писах по-горе. И не безидейният и пасивен призив към тях да спрат да купуват контрабанда на фона на политическия цвят на ГЕРБ е начинът животът им да стане по-добър. Затова, драги ми читателю, оцелявай, както можеш - условията на живот, каквито ги е създало правителството, са онези, които най-добре ще те насочат в избора ти между контрабандата и легалното.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!