Миков: Добре, че останахме опозиция

OFFNews 21 декември 2014 в 16:06 3685 3

Снимка Пресцентър на БСП

Михаил Миков

„Категорично се потвърждава верността на нашето решение да останем в опозиция, защото новата власт замрази социалните плащания на 14 социални групи, рязко се влоши фискалната позиция на страната, увеличи се правителственият дълг.”

Това каза по време на заседание на НС на БСП председателят на левицата Михаил Миков. Той прогнозира, че се очертава една година на икономическа стагнация, което несъмнено ще се отрази  на икономическото и социалното положение на българските граждани. „Очертаха се няколко законодателни инициативи на новото правителство, които показват намерения за реваншизъм - Законът за МВР, Законът за Сметната палата. Това показва и желание за бързо овладяване на властови позиции в контролните органи и структурите на МВР и ДАНС”, категоричен бе Миков.

Председателят на БСП припомни, че е било отхвърлено внесеното от БСП предложение за въвеждане на прогресивно подоходно облагане - една от основните позиции, с които социалистите застанаха пред избирателите. „Всички наши предложения по бюджета на социалното осигуряване, НЗОК и по републиканския бюджет, включително с идеите, които имаше БСП - Лява България за намиране на приходи и преструктуриране на приходната част, бяха отхвърлени в пленарна зала”, възмути се лидерът на левицата.

Михаил Миков очерта тенденция за 43-то НС: Когато не достигат гласове за предложенията на мнозинството, те са подкрепяни от ДПС. „Имам  в предвид най-вече решенията за прогресивното подоходно облагане и предложенията, свързани с пенсионните фондове”, обясни той и заключи, че досега нито едно предложение на ПГ на БСП - Лява България не е прието от управляващите.

На пленума си БСП излезе и с предложение за предложените от управляващите пенсионни промени.

„Проведохме обстойна дискусия по последните промени в пенсионната система и НС на БСП подкрепя приетото решение за временно спиране на увеличението на възрастта за пенсиониране, но не приема увеличаването на трудовия стаж”, каза ам.-председателят на БСП Янаки Стоилов.

БСП възразява срещу вземането на решения по отделни важни елементи на пенсионния модел без широка професионална и обществена дискусия. Стоилов обясни, че в позицията си от днешното заседание НС на БСП предлага да се направи цялостна оценка на въведения преди 15 години пенсионен модел, обръща внимание и на ролята на държавата за поддържане на солидарността - за осигуряване и гарантиране на пенсиите на всички български граждани.

„Настояваме за анализ на състоянието на пенсионните фондове”, каза Стоилов. БСП предлага в Народното събрание да се създаде временна комисия, която да проучи финансовото състояние на пенсионните фондове и ефективността на надзора от страна на Комисията за финансов надзор. „Предлагаме на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ да прецени политическите, икономическите и конституционните последствия от приетите законови промени и да предприеме следващи инициативи и действия”, обясни социалистът. Стоилов добави, че НС на БСП възлага на ресорните съвети в срок до 1 месец да внесат предложения за реформа на пенсионната система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!