Местан: Очакванията за мажоритарното гласуване са ирационални

Симона Костадинова 28 юли 2015 в 13:57 2212 3

"Очакванията за мажоритарното гласуване са ирационални свръхочаквания. Те са продукт на упоритото внушение и от нас, политиците, че чрезмажоритарна система ние ще предложим на българските граждани магическото решение на всички проблеми".

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан по повод изказването на държавния глава Росен Плевнелиев и предложените въпроси за референдум за изборните права.

"Не е нужно човек да е социолог, за да отчете обществения градус по темата. Да, в българското общество има откровени очакване. Те очакват да се въведе мажоритарен вот, вероятно и задължителното гласуване. Що се отнася до електронното гласуване - вероятно и за него повечето очаквания са позитивни", каза Местан.

Местан критикува президента за думите му, че след промяната на избирателната система качествено щяла да се промени политическата такава. Според лидера на ДПС това не било вярно и редица европейски  примери го доказвали.

"Господин президент, и световната практика показва, че тази теза е минимум проблематична. Ако трябва да бъда съвсем искрен, ще каза, че тази теза е илюзорна. Не е вярна, защото, ако беше вярна, би трябвало в сравнителен план да отчетем, че всички страни в Европейския съюз, които имат пропорционална система, имат лошо качество на политическа система и обратното. Няма как да се твърди подобно нещо", заяви Местан.

Той предложи въпросът за мажоритарното гласуване, който по предложение на президента гласи: „Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?“ да бъде променен така: "Подкрепяте ли всички 240 народни представители да се избират мажоритарно?".

"Ако ще бъдете популисти, бъдете докрай", обърна се Местан към народните представители, след като направи предложението.

Той обясни, че ако ще се въвежда смесена избирателна система, то трябва това да се случи по германски модел, където има персонализирана пропорционална избирателна система.

" Там, ако партията на госпожа Меркел на следващите избори спечели 50% от гласовете на немските избиратели, тя ще има 275 народни представители от 550-членния Бундестаг. Няма значение от коя кошница- от пропорционалната или от пропорционалната ще бъдат те. Ако тя случайно спечели всичките 275 едномандатни мажоритарни райони, ще няма да вземе места от 275-те пропорционални места. Защото броят на мандатите се определя предварително от процента на партиите", обясни Местан.

"Ако ще въвеждате такава система- имате нашата подкрепа, господин президент. В противен случай ДПС няма да участва", заяви лидерът на ДПС.

Той заяви, че ДПС застава зад идеята да се въведе електронно гласуване, но това трябвало да се случи с особено внимание, защото такъв вид вот можел да бъде предпоставка за купуване на гласове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!