Мая Манолова разследва 50 хил. предварително попълнени бюлетини

OFFNews 27 май 2015 в 08:26 6100 12

Над 50 хиляди предварително попълнени бюлетини са съхранявани до месец декември миналата година в голяма областна управа. Това обяви депутатът от БСП Мая Манолова.

Червеният депутат, по чийто сигнал започна аферата "Костинброд", обяви, че има снимка на бюлетини, които са били на съхранение в "голяма областна управа" от май 2013 година до декември месец миналата година. Бюлетините са излезли от същата печатница, собственост на общински съветник на ГЕРБ в Костинброд.

"В момента правя разследване и съм готова да стигна до край, включително и да намеря човека от тази снимка", обяви Манолова в ефира на bTV. В сигнала, с който Манолова разполага, се твърди, че бюлетините са били предназначени за изкривяване на вота през 2013 година, но след гръмването на скандала въпросните бюлетини не били използвани.

Манолова каза, че не предава сигнала на прокуратурата, защото първо иска да направи свои справки, а и защото при аферата "Костинброд" била обвинена, че е сезирала прокуратурата. 

Изказването ѝ предизвика острата реакция на Цвета Караянчева от ГЕРБ, която прекъсна разговора с обаждане по телефона в ефир. 

"Балонът "Костинброд" се спука, всичко е манипулация и лъжа", каза депутатката. Тя обяви, че се съмнява във всяка информация, изнесена от Мая Манолова и припомни как беше приключен случаят с бюлетините: "Костинброд няма - и съдът, и прокуратурата се произнесоха по това." Караянчева каза, че изнесената от Манолова информация трябва да бъде разследвана. 

Червеният депутат веднага контрира, че това, с което са се произнесли съдът и прокуратурата по случая с костинбродските бюлетини, е, че подсъдимият бивш главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков не е виновен. "Съдът не е казал, че не е готвена манипулация на изборите", обясни тя. 

Мая Манолова даде и друг пример, който е по сигнал на бившия депутат от Патриотичния фронт Велизар Енчев. От разговори с избиратели той разбрал, че работници в костинбродската печатница са работили през нощта с поръчка да попълват бюлетини. Това станало по време на последните местни избори. Според друг сигнал пък, на парламентарните избори през 2013 година, друг кандидат от друга политическа сила - Асен Агов от Враца, споделил, че в неговия избирателен район, в едно от врачанските училища, са раздавани бюлетини с попълнено хиксче за една определена партия.

"Навсякъде по света има контрол и яснота колко бюлетини са отпечатани. Няма спор сред всички партии в парламента, без ГЕРБ, че контролът е едно от най-големите завоевания на изборните правила. Питайте Кунева, която обяви, че в Кюстендил има 30 хил. бюлетини от костинбродските, които бяха търсени", каза още Манолова. 

Тя смята че ГЕРБ имат намерение да върнат старото положение за печатане на бюлетините - в частни печатници, по поръчка на областните управи, а не в БНБ, както е сега. 

"Това, което чух вчера на срещата при председателя на парламента, е притеснително, защото пет месеца преди местните избори, управляващите заявиха, че не са в състояние да отпечатат бюлетините за местния вот. Искат да върнат печатане в печатници, израни от областни управители. Това е опит на управляващите да повторят костинбродската афера 22 пъти. Това ще бъде Костинброд от 2 до 22 – колкото са печатниците за местните избори", обясни Манолова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!