Мая Манолова вече не е депутат, положи клетва като омбудсман

Симона Костадинова 08 октомври 2015 в 09:48 4116 2

Мая Манолова вече не е депутат. Нейните правомощия бяха прекратени днес.

Бившите ѝ колеги приеха решението с 147 гласа "за", 2 "против" и 4 "въздържал се". 

Веднага след това тя положи клетва като омбудсман пред Народното събрание. Вече бившата червена депутатка ще встъпи в длъжност на 20 октомври и така ще замени на поста досегашния обществен защитник Константин Пенчев.

В реч пред колегите си Манолова обеща да защитава правата на хората и сподели, че с тази клетва приключва с една страница от живота си. Тя обеща да продължава да предлага законопроекти и анонсира, че ще започне работата си като омбудсман с обиколки в страната.

"Днес не ви казвам сбогом, просто довиждане, защото знам, че ще бъдем партньори в голямата битка за правата на гражданите", каза тя на депутатите.

Манолова беше избрана за омбудсман на 30 юли от депутатите в Народното събрание с тайно гласуване. Единственият ѝ конкурент за поста беше проф. Пенчев, който бе издигнат за втория мандат от Реформаторския блок. За първия му мандат той беше кандидатура на ГЕРБ.

Манолова беше предложена за омбудсман от парламентарната група на БСП. Номинацията направи председателят на Столетницата Михаил Миков. Тя беше подкрепена и от неправителствени организации, като Института за модерна политика, Гражданско движение ДНЕС, Центъра за защита на правата в здравеопазването и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Избирането на Манолова предизвика остри реакции, тъй като според някои депутати и част от гражданите тя няма как да бъде равноотдалечена от всички партии.

Фактът, че управляващата коалиция не издигна Пенчев за втори мандат като омбудсман, но малко след това, го предложи за член на КС, предизвика остри реакции и съмнения за договореност между БСП и ГЕРБ.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов още преди месец обяви, че издигането на Пенчев за конституционен съдия няма да е компенсация заради избора на Мая Манолова за национален омбудсман.

Следващата точка в дневния ред на депутатите е избирането на конституционен съдия в от квотата на Народното събрание. Кандидатите са Константин Пенчев и Михаил Кожарев. Очаква се постът да бъде зает от Пенчев, който беше предложен от ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови